Vozilima na otoke 30 do 50 posto jeftinije

Prijevoz osobnih i teretnih vozila na državnim trajektnim linijama od 1. listopada pojeftinit će, ovisno o relaciji i nosivosti vozila, za oko 50% u odnosu na sezonske cijene i za oko 30% u odnosu na izvansezonske cijene, najavio je ministar Božidar Kalmeta na Jadrolinijinom brodu «Istra». Kako je pojasnio, osim Jadrolinije prijevoz vozila pojeftinit će i ostali brodari koji održavaju državne trajektne linije - od Rapske i Mediteranske plovidbe.
Za otočane niže će cijene vrijediti cijele godine, dok će ostali putnici moći jeftinije prevesti vozila u razdoblju od 1. listopada do 1. travnja. Za otočno stanovništvo s prebivalištem na otocima Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izdati će «otočnu kartu» koju je ministar također predstavio. Ministarstvo će otočne karte izdavati na temelju podataka o mjestu prebivališta i vozilima registriranim na otocima dobivenih od MUP-a,  te temeljem prikupljenih zahtjeva od strane nadležnih jedinica lokalne samouprave. Prilikom kupnje trajektne karte za ostvarivanje prava na popust otočani će morati predočiti «otočnu kartu», osobnu iskaznicu i prometnu dozvolu. 
- Financijski temelj za sniženje cijena karata za prijevoz vozila je državni proračun za ovu godinu u kojem je za otoke izdvojeno 230 milijuna kuna ili 130 posto više nego lani. Pravni temelj je pak Zakon o otocima, čije odredbe o smanjenju cijena trajektnog prijevoza vozila nije provodila bivša Vlada zbog čega smo bili suočeni s ustavnim tužbama – naglasio je Branko Bačić, državni tajnik za more. Dodao je kako je prijevoz za učenike, studente i umirovljenike koji žive na otocima već besplatan.
Navedeni način izračuna cijena koristit će se u razdoblju do donošenja Državnog programa prometnog povezivanja otoka s kopnom te do donošenja kriterija za određivanje cijene prijevozne karte za vozila na osnovi udaljenosti, prometne potražnje, stupnju razvoja pojedinog otoka te po metru dužnom vozila i relaciji putovanja, umjesto po težini vozila. Način utvrđivanja cijena te sredstva za primjenu ove odredbe utvrđivat će se u Otočnom godišnjem programu za svaku proračunsku godinu a osiguravat će se u Državnom proračunu.

Ministar Kalmeta i državni tajnik za more Bačić



Pisane vijesti