Njemački riječni brod prilikom plovidbe Dunavom oštetio nekoliko plovila kod Aljmaša, više ozlijeđenih

 

Lučka kapetanija Vukovar jučer u 3.00 sata ujutro  zaprimila je dojavu od Policijske postaje Dalj o njemačkom riječnom brodu naziva "Linz" koji je udario u grupu plovila na plovnome putu rijekom Dunav, nedaleko Aljmaša.

U nesreći je oštećeno sedam plovila tipa riječni čamac, dok je nekoliko članova posade na tim čamcima ozlijeđeno, te ih je zapovjednik njemačkog broda prihvatio na palubu do dolaska policijskih službenika.

Ozlijeđeni sudionici ove nesreće nakon pružene medicinske pomoći prevezeni su u daljsku policijsku postaju gdje su djelatnicima Kapetanije dali izjave o nesreći i podatke o njihovim plovilima koja su pretrpjela oštećenja, dok je brodu „Linz“ naređeno privezište u Vukovaru do okončanja istražnjih radnji.

Djelatnici vukovarske Kapetanije sinoć u 23.30 sati završili su postupak očevida o uzrocima ove nesreće te je utvrđeno da je brod gurač "Linz" u sastavu od 6 barži, njemačke zastave, na poziciji 1375. riječnoga kilometra rijeke Dunav, kod Aljmaša, udario u čamce na privezištima izvan plovnoga puta, što je utvrđeno analizom rute kretanja sastava plovila, kao i fotodokumentacijom dobivenom putem AIS sustava, iz kojih je vidljivo da je brod skrenuo sa plovnog puta i kretao se brzinom većom od uobičajene uslijed nepovoljnih vremenskih prilika (gusta magla, noć).

Temeljem prikupljenih dokaza utvrđena je odgovornost zapovjednika njemačkoga broda, te mu je temljem članka 10. Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda, Lučka kapetanija Vukovar izrekla novčanu kaznu u iznosu od 9.000,00 kuna, koju je zapovjednik njemačkoga broda u cjelosti uplatio, stoga mu je dozvoljen nastavak plovidbe.

Budući da se nesreća dogodila na međunarodnom plovnom putu, ali bliže hrvatskoj obali rijeke Dunav, djelatnici Lučke kapetanije Vukovar o nesreći su obavijestili i kolege iz nadležne kapetanije Republike Srbije.