Upravljačka prava sa Zračne luke Zagreb sutra preuzima Međunarodna zračna luka Zagreb

 

Povodom preuzimanja upravljačkih prava Zračne luke Zagreb, Zračne luke Zagreb Ugostiteljstvo i Zračne luke Zagreb Trgovina od strane koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb danas je u Ministarstvu održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali ministar Siniša Hajdaš  Dončić, pomoćnik ministra Marko Lončarević, direktor razvoja Bouygues Batiment Internationala  Christophe Petit, te predsjednik Uprave tvrtke Viadukt Joško Mikulić, članica konzorcija Koncesionara.

„Sukladno potpisanom koncesijskom ugovoru, ispunjeni su svi uvjeti, te sutra dolazi do preuzimanja Zračne luke Zagreb od strane koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb. Ovom prilikom želio bih poželjeti sreću Koncesionaru u budućem radu, jer je uspjeh Zračne luke Zagreb uspjeh i Republike Hrvatske. Zahvaljujući ovoj koncesiji dobit ćemo novi putnički terminalu vrijednosti većoj od 200 milijuna eura.

Važno je naglasiti kako ćemo kao vlasnici, Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija od koncesijske naknade tijekom 30-godišnjeg razdoblja dobiti više od milijardu eura. Usporedimo li s činjenicom da u prošlosti kao vlasnici od prihoda Zračne luke Zagreb nismo dobivali ni kune, a istodobno se od prihoda proteklih desetljeća nije ulagalo u gradnju novog terminala, napravili smo dobar Koncesijski ugovor kao temelj dobrog posla za sve. Realizacija ovog projekta svakako će doprinijeti ne samo porastu zračnog prometa, već i ekonomskom i gospodarskom rastu.“ - istaknuo je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Direktor razvoja Bouygues Batiment Internationala Christophe Petit također je naglasio kako je ovaj projekt velik uspjeh za Hrvatsku i za koncesionare.

„Riječ je o 300 milijuna eura strane investicije koja dolazi u Hrvatsku. Ispunjeni su svi uvjeti iz koncesijskog ugovora, te potpisani svi ugovri o kreditu i sva jamstva, a uplaćen je i iznos od 2 milijuna eura što je bio preduvjet za preuzimanje, te će sutra biti na računu Zračne luke Zagreb. Ovom prilikom zahvalio bih u ime koncesionara Vladi Republike Hrvatske na strpljenju i profesionalnosti, kao i ministru Hajdašu Dončiću, te svim ostalim sudionicima koji su bili dio ovog velikog projekta. Siguran sam da će se on pozitivno odraziti na hrvatsku ekonomiju, i to u vrlo skorom vremenskom razdoblju.“ - podvukao je Petit.

Vezano za početak radova novinarima se obratio i predsjednik Uprave tvrtke Viadukt Joško Mikulić, koja će i kao član konzorcija koncesionara biti i izvođač radova: „Idući tjedan započinjemo s radovima koji obuhvaćaju pripremu i organizaciju gradilišta, postavljanje opreme, kancelarijskih prostora, te smještajnih jedinica za radnike. Rok za završetak radova je 36 mjeseci, a mi se nadamo da bi ovaj projekt mogli realizirati i prije zadanog roka. U ovaj projekt je uložena energija više stotina ljudi diljem svijeta koji su na njemu radili, a upravo ta energija i iskustvo tvrtke Viadukt u izvođenju radova sigurno će pridonijeti uspješnoj realizaciji. Istodobno, moram naglasiti, za našu je tvrtku sudjelovanje u ovom projektu jedno dragocjeno iskustvo.“

Koncesionar je konzorcij ZAIC s vlasničkim kapitalom od 100 milijuna eura, kojeg čine partneri BBI - Bouygues Bâtiment International (20 posto), ADPM - Aéroports de Paris Management (20 posto), IFC - International Finance Corporation, koji je dio Svjetske banke (20posto), Marguerite - The 2020 European equity fond (20%), TAV - TAV Airports, Turska (15 posto), te  Viadukt (5 posto).

U projektu su partneri četiri banke koje su osigurale kredite u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura – EIB (Europska investicijska banka), IFC (Međunarodna financijska korporacija koja je dio Svjetske banke), UniCredit/ZABA i Deutsche Bank.

Nakon dobivanja koncesije, ZAIC je registrirao tvrtku u Hrvatskoj pod nazivom Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. (MZLZ) koja je i službeni upravitelj Zagrebačke zračne luke te je preuzela sva prava i obveze vezane za Ugovor o koncesiji.

FOTOGALERIJA