Potonula ribarica kod otoka Brača, nema stradalih, sanira se onečišćenje mora

 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) danas u 10.55 sati zaprimila je dojavu od Lučke ispostave Milna o potonuću ribarskoga broda sa sedam članova posade, u blizini uvale Smrka na otoku Braču. U koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split odnosno ispostavom Milna, organizirana je akcija traganja i spašavanja brodom “3 ST Marjan“ iz Milne, kojim su djelatnici Kapetanije i Ispostave dolaskom na dojavljenu poziciju potvrdili potonuće ribarskog broda i posljedično onečišćenje mora.

Utvrđeno je da je ribarica naziva „Soko“, luke upisa Split, dužine 17,5 metara u vlasništvu Z. A. iz Sumartina, koji je na brodu boravio sa sedam članova posade, koji su svi srećom spašeni prekrcajem na pomoćnu brodicu i nitko  nije ozljeđen.

Prema prikupljenim podatcima ustanovljeno je kako je ribarica potonula oko u 9.30 sati, te se trenutno nalazi na dubini od približno 80 metara. U trenutku potonuća u brodskim spremnicima preostalo je oko tisuću litara pogonskoga goriva, diesela, čijim se istjecanjem na poziciji potonuća formirala naftna mrlja u dužini od pola nautičke milje.

Prema iskazima članova posade do prevrtanja ribarice došlo je zbog nadolazećeg vala kojega je uzrokovao trajekt „Tina Ujević“, te je pri udaru vala u brodski trup došlo do pomicanja spremnika sa ribom u lijevu stranu broda, zbog čega je navodno plovilo izgubilo balans te se prevrnulo.

Na poziciju potonuća brodom „Florijan“ pristigli su vatrogasci Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Kaštela, koji saniraju onečišćenje mora.

Očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće obavljaju inspektori Lučke kapetanije Split.