Počela 28. Skupština Međunarodne pomorske organizacije (IMO) u Londonu

 

Zamjenik ministra Zdenko Antešić sudjeluje na 28. po redu Skupštini Međunarodne pomorske organizacije (IMO) koja je počela danas, i traje do 4. prosinca, a održava se u Londonu. Međunarodna pomorska organizacija (IMO) je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi problematikom  spašavanja na moru, sigurnošću plovidbe, te sprečavanjem onečišćenja mora.

Skupština se sastaje jednom u vremenskom razdoblju od dvije godine na redovnoj sjednici, a njena je odgovornost upravo odobravanje programa rada spomenute organizacije, glasanje o proračunu, te utvrđivanje financijskih aranžmana organizacije.

Teme o kojima će se razgovarati na 28. po redu Skupštini su prevencija i suzbijanje piratstva, oružanih pljački brodova, nezakonite pomorske aktivnosti, a također utvrditi  će se i smjernice za strukturu integriranog sustava za planiranje u kriznim situacijama za brodske hitne slučajeve.

Nakon pozdravne riječi, a u svom obraćanju okupljenima vezano za temu prevencije i suzbijanja piratstva zamjenik ministra Zdenko Antešić je istaknuo: „Usprkos ozbiljnim naporima ove organizacije mi se još uvijek suočavamo s rastućim problemom piratstva i oružanih pljački. Više puta je ponavljano da korijeni problema leže daleko od nadležnosti ove organizacije. No, budući da su brodarstvo i pomorci ti koji pate vezano uz ishod navedenog problema, ovo pitanje mora ostati u našem fokusu. U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo rastu industrije usluga vezanih za borbu protiv piratstva, dakle sve je više organizacija koje traže licenciranja za pružanje usluga naoružanog osoblja na tradicionalno nenaoružanim brodovima. Iako bi navedene usluge u kratkom roku mogle pružiti olakšanje za trgovačke brodove u kritičnim područjima, u drugom roku bi se mogli izazvati neki zakonski problemi koji se prvenstveno moraju rješavati na globalnoj razini, i to od strane ove organizacije“.

Zamjenik ministra Antešić se osvrnuo na trenutno stanje u Hrvatskoj te rekao: „ Za nas u Hrvatskoj ova 2013. godina svakako je prekretnica, jer smo postali 28. država članica Europske unije. Upravo ta činjenica dodatno će povećati naše napore prema kontinuiranom poboljšanju sigurnosti i standarda zaštite okoliša, kako u odnosu na naše aktivno sudjelovanje u razvoju standarda u okviru ove organizacije, tako i na razvijanje mogućnosti naše implementacije. Kao odgovorna obalna država Hrvatska posvećuje poseban interes vezano uz zaštitu morskog okoliša, te upravo u tom kontekstu podržavamo sve napore ove organizacije, a naročito njenog Odbora za zaštitu okoliša, da definira i pronađe globalno praktična i prihvatljiva rješenja. Imajući u vidu svjetsku važnost pomorskog prometa za globalno gospodarstvo i činjenicu da je brodski prijevoz još uvijek energetski najučinkovitiji način masovnog prijevoza trebali bi biti uspostavljeni mehanizmi pravedne raspodjele troškova koji se odnose na provedbu visokih standarda zaštite okoliša.“

Na 28. po redu Skupštini Međunarodne pomorske organizacije (IMO), kao najvišem upravljačkom tijelu spomenute organizacije sudjelovali su  predstavnici  170 zemalja članica, te tri pridružene zemlje članice, isto kao i međuvladinih organizacija s kojima su sklopljeni ugovori o suradnji, te međunarodnih organizacija koje imaju savjetodavni status.