Jednostavnije procedure u nautičkom turizmu

Split, 13. travnja 2011. - na ovogodišnjem Nautičkom forumu predstavljene su za ovu sezonu jednostavnije procedure u nautičkom turizmuNa današnjem Nautičkom forumu predstavljene su za ovu sezonu jednostavnije procedure u nautičkom turizmu i to kod ishođenja dozvole privremenog boravka članova posade stranih plovila u Hrvatskoj i prijave boravišta i boravka stranaca na brodovima turističkih brodara.

Brodari u turističkoj djelatnosti od ove sezone moći će prijavljivati goste putem inerneta kroz sustav e-Nautika, a prije toga samo trebaju Ministarstvu podnijeti zahtjev za dodjelu korisničkog prava rada, rekao je Boško Ercegovac, načelnik Službe upravno-pravnih i stručno-tehničkih poslova u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Također, najavio je da su u tijeku izmjene pravilnika koji regulira minimalnu količinu lijekova i medicinske opreme za jahte i brodice, te da je resorno Ministarstvo predložilo kao kriterij područje plovidbe. Prema tom prijedlogu, sadržaj ljekarne na nautičkim plovilima bioSplit, 13. travnja 2011. - (s lijeva) Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Maja Markovčić Kostelac, v.d. ravnateljica Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka sudionicma Nautičkoga foruma prezentirala je uvjete korištenja nautičkih sidrišta bi kao u automobilima u područjima nacionalne plovidbe.

Jednostavniji postupak reguliranja privremenog boravka stranaca predstavio je Žarko Katić, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova. Za boravak do 90 dana treba samo potvrda o prijavi rada bez radne i poslovne dozvole, a za više od tog roka treba regulirati privremeni boravak, pri čemu se osim potvrde o nekažnjavanju izdano od domicilne države priznaje i jamstvo zapovjednika jahte. Time će se omogućiti duži boravak članovima posade na stranim plovilima, posebno megajahtama, a time i duži boravak takvih plovila u hrvatskim marinama i brodogradilištima.

Split, 13. travnja 2011. - Boško Ercegovac, načelnik Službe upravno-pravnih i stručno-tehničkih poslova u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture sudionicima foruma govorio je o prednostima internetskoga servisa 'e-Nautka' koji je na raspolaganju nautičarimaUvjete korištenja nautičkih sidrišta predstavila je Maja Markovčić Kostelac, v.d. ravnateljica Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka u Ministartvu mora, prometa i infrastrukture. Na temelju projekta kojeg izrađuje Hrvatski hidrografski institut, a koji obuhvaća karakteristike uvala pogodnih za organizirana sidrišta, stvorit će se baza podataka koja će poslužiti prostornim planerima i davateljima koncesija za definiranje i koncesioniranje nautičkih sidrišta, najavila je Markovčić Kostelac.

Iznijela je i podatke o ukupnom broju od 54 sidrišta koje su koncesionirale županije, a od kojih je najviše u Zadarskoj županiji (36), a najmanje u Dubrovačko-nerevanskoj (1). Šibensko-kninska županija ima 7, a Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska po 5 sidrišta.

Na Nautičkom forumu sudjelovali su predstavnici udruga brodara, marina i ostalih predstavnika nautičkog sekotora.



Pisane vijesti