Sinoć i noćas dva nasukanja zbog jakog nevremena na moru

 

Nevera koja je noćas zahvatila Jadran uzrokovala je dva nasukanja jedrilica, jedno nasukanje dogodilo se nedaleko Rovinja, a drugo kod Trogira, srećom bez ozbiljnijih posljedica.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć u 22.29 sati putem ORP Rijekaradio zaprimila je poziv pogibelji sa jedrilice naziva „Naša“ hrvatske zastave u vlasništvu hrvatskoga chartera, koja se nalazila na poziciji uvala Veštar oko tri nautičke milje južno od Rovinja. Poziv je stigao od skipera koji je javio da se jedrilica nasukala na obalu uslijed naleta jakog vjetra i vjerojatno slabog sidrenja. Na jedrilici se nalazilo četvero stranih nautičara od kojih nitko nije ozlijeđen. Budući da jedrilica nije pretrpila nikakva oštećenja, u dogovoru sa charter kompanijom dogovoreno je komercijalno odsukavanje plovila tijekom današnjega prijepodneva. Na poziciji nasukanja nema onečišćenja mora.

Na području nadzora plovidbe Lučke kapetanije Split noćas  u 2.18 sati ptuem ORP Splitradio Središnjica je zaprimila poziv pogibelji sa jedrilice naziva „Rok“ sa deset članova posade, od toga šestero djece, svi austrijski državljani, koji su se jedrilicom nasukali na poziciji uvala Stari Trogir uslijed naleta jakoga vjetra. Odmah po doajvi koordinirana je akcija spašavanja preko Lučke kapetanija Split, no zbog jakoga nevremena nije bilo moguće doploviti na poziciju nezgode, te je brodolomcima iz Središnjice savjetovano da ostanu na plovilu do smirivanja nevremena.

Nakon prestanka nevremena Austijanci su jedrilicu uspjeli odsukati vlastitim pogonom, no iz Središnjice je  preporučeno da ostanu na navedenoj poziciji do jutra kada je organizirana tehnička pomoć preko službe „SeaHelp“, koja je jedrilicu odteglila u marinu Frapa u 7.00 sati, čime je ova akcija uspješno okončana bez stradalih i bez onečišćenja mora.