Organiziran hitan medicinski prijevoz ozlijeđene Švicarke sa glisera nasukanog na Kornatima

 

Hitan medicinski prijevoz organiziran je jučer za ozlijeđenu članicu posade glisera koji se nasukao na Kornatima.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer u 14.40 sati zaprimila je dojavu o ozlijeđenoj ženskoj osobi na nasukanome plovilu na poziciji rt Pivčen u uvali  Vrulja, otok Kornat, te je odmah po dojavi pokrenuta akcija evakuacije ozlijeđene u koordinaciji sa Lučkom ispostavom Murter i djelatnicima Nacionalnog parka Kornati, koji su u trenutku dojave bili najbliži poziciji nesreće, gdje su pristigli već u 14.50 sati, ukrcali ozlijeđenu te je prevezli u murtersku ambulantu.

Djelatnici Lučke ispostave Mureter dolaskom na poziciju nasukanja zatekli su I.B., švicarskog državljanina, ujedno vlasnika i zapovjednika nasukanoga glisera naziva „Ljuba“ dužine 11,4 metra, švicarske zastave, koji je u trenutku nesreće na plovilu bio sa švicarskom državljankom H.G.B. koja je zadobila udarac u desno rame, te je izjavio kako je do nasukanja glisera došlo isključivo njegovom pogreškom.

Nakon obavljenoga pregleda nasukanog plovila u 18.20 sati djelatnici Ispostave prevezli su vlasnika glisera u Murter gdje su protiv njega pokrenuli prekršajni postupak te mu je naloženo odsukavanje plovila u najkraćem roku.

Komercijalno odsukavanje oštećenoga švicarskog glisera obavljeno je jutros (13. rujna) u 8.30 sati kada je odtegljen prema Kaštelima. Nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.