Posjet južnokorejskog regulatora HAKOM-u

 

Protekli tjedan je devetoročlana delegacija stručnjaka iz Korejske komunikacijske agencije (Korea Communications Agency - KCA), na čelu s dr. sc. Kweon Osangom, posjetila HAKOM. Južnokorejski regulator radi studiju o Hrvatskoj, a posjet je poslužio za upoznavanje sa stručnjacima i rukovodstvom našeg regulatora, razmjenu iskustva te još bolje upoznavanje rada HAKOM-a i hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija.

Hrvatska i HAKOM su, prema njihovim riječima, odabrani za studiju jer “Hrvatska predstavlja primjer zemlje koja je u vrlo kratkom vremenu, od stjecanja neovisnosti, rata, tranzicije i liberalizacije, postigla značajne uspjehe u području elektroničkih komunikacija“. Studija će, između ostalog, pomoći južnokorejskom regulatoru iskoristiti pozitivna hrvatska iskustva u upravljanju radiofrekvencijskim spektrom te organizaciji južnokorejskog fonda za razvoj komunikacija.

Posjet delegacije iz jedne od najrazvijenijih zemalja u području elektroničkih komunikacija potvrda je značajnih uspjeha koje je Hrvatska postigla u proteklom periodu. Od prelaska na digitalno odašiljanje televizijskih signala, čime su se stvorili uvjeti za prošlogodišnju dodjelu „digitalne dividende“, do programa potpora za razvoj širokopojasnog ekosustava u manje razvijenim područjima.