Potpisan Sporazum o zračnom prometu između Republike Hrvatske i Australije

 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i veleposlanica Australije Nj. E Susan Cox danas su u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisali Sporazum o zračnom prometu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Australije.

„Potpisivanje Sporazuma o zračnom prometu je od izuzetnog značaja jer pruža mogućnost jednostavnijeg uspostavljanja prometnih, putničkih i robnih tokova između Hrvatske i Australije što će svakako doprinijeti ekonomskom i gospodarskom razvoju“, istaknuo je ministar Hajdaš Dončić.

Inicijativa za sklapanje spomenutog Sporazuma pokrenuta je u srpnju 2005. godine, a pregovori između dva izaslanstva održani su 15. i 16. veljače 2007. godine u Zagrebu.

Rezultat pregovora bio je usklađeni tekst Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Australije o zračnom prometu na engleskom jeziku, te je tada i parafiran.

Također, nakon toga bilo je potrebno izvršiti i dodatna usklađivanja i koordinaciju između zrakoplovnih vlasti dviju zemalja, a završetkom tih postupaka stvoreni su uvjeti za sklapanje spomenutog Sporazuma.

Danas potpisanim Sporazumom o zračnom prometu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Australije stvara se sustavni međunarodnopravni okvir u području međunarodnog civilnog zračnog prometa između dviju zemalja, kojim se omogućava jednostavnije uspostavljanje prometnih, putničkih i robnih tokova, a određenim zračnim prijevoznicima iz  Republike Hrvatske i Australije unaprijed se utvrđuje način i uvjeti poslovanja na tržištima Republike Hrvatske, odnosno Australije.

Osim spomenutih, današnjem potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i pomoćnik ministra Dan Simonić, te australski konzul Jeremy Hawson.


 
FOTOGALERIJA