Ministar Hajdaš Dončić na sastanku u indonezijskom Ministarstvu prometa dogovorio suradnju na području željezničkog, cestovnog i zračnog prometa

 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić je u okviru svog boravka u Indoneziji primljen u Ministarstvo prometa Republike Indonezije i jutros je imao sastanak s Bambang Susantonom, zamjenikom ministra na temu otvaranja mogućnosti poslovnih suradnji tvrtki iz resora prometa dviju zemalja. Na sastanku je potvrđen interes indonezijskih kompanija, poput kompanije Garude koja je iskazala interes za poslovnom suradnjom s Croatia Airlinesom, te tvrtkom Indonezijske željeznice PT KAI koja je iskazala interes za strateškim partnerstvom i poslovnom suradnjom s tvrtkama hrvatskih željeznica na području žečljezničke infrastrukture i vozila. Zamjenik ministra Susantono naglasio je kako su Indoneziji ulaganja u razvoj međugradske željeznice i ulaganje u proizvodnju vloakova prioritet i kako postoji prostor za suradnju na puno razina, kako sa srodnim hrvatskim tvrtkama, tako i u razmjeni znanja i iskustava na razini ministarstva. Daljnje aktivnosti u tom smjeru i kontakti ostvarivat će se putem veleposlanstava dviju zemalja, zaključeno je među ostalim na današnjem susretu u Ministarstvu prometa Republike Indonezije.

HAC bi mogao sudjelovati u gradnji autocesta u Indoneziji

Ministar Hajdaš Dončić također je indonežanskim kolegama predstavio tvrtku Hrvatske autoceste i njezine mogućnosti za poslovnom suradnjom s Indonezijom, koja ima potrebe za angažmanom takvih kompanija, budući HAC okuplja vrstan i stručan tim projektanata i građevinara, te raspolaže vrijednim znanjima i iskustvom u gradnji autocesta. Kao je u Indoneziji za ta pitanja zaduženo Ministarstvo javnih radova u Ministarstvu prometa Republike Indonezije naglasili su kako će ove informacije prenijeti kolegama.

Tijekom sastanka razgovaralo se o još jednoj mogućnosti suradnje dviju država, a vezane uz područje zračnog prometa. Indonezija je, naime, nedavno osnovala svoju tvrtku za kontrolu zračne plovidbe, a u Ministarstvu prometa hrvatskom su ministru napomenuli kako valja otvoriti mogućnosti da tvrtka Hrvatska kontrola zračne plovidbe sudjeluje u izobrazbi kadrova.

Potpisan Sporazum kojim se priznaju diplome hrvatskih pomoraca

Kao što smo najavljivali, jutros je u Ministarstvu prometa Republike Indonezije potpisan Sporazum o suradnji o izobrazbi te priznavanju i certificiranju pomoraca. Radi se o Sporazumu temeljem kojega će se od priznavati diplome hrvatskih pomoraca angažiranima na brodovima u Indoneziji, kako bi mogli nastaviti raditi, odnosno, na njima se zapošljavati. Trenutno se radi o 50-tak pomoraca, ali i o svima onima koji se odluče raditi na brodovima koji plove pod indonežanskom zastavom. Otvorena je tako mogućnost našim pomorcima da se bez zapreka zapošljavaju i na japanskim brodovima koji nerijetko plove upravo pod indonežanskom zastavom, i za što im je potrebno nostrifikacija diplome od strane Indonezije, što je današnjim potpisom na ovaj međudržavni Sporazum omogućeno.