Babić: pomorci bez beneficiranog radnog staža

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kap. Mario Babić kazao je danas da se u prijedlog izmjena Pomorskog zakonika nije uspjelo unijeti odredbe o beneficiranom radnom stažu pomoraca, ali da im se omogućuje prijevremena mirovina sa 60 godina života i 15 godina plovidbenog staža.

Državni tajnik Babić je sudjelovao na Seminaru o noveli Pomorskog zakonika, ovrsi i osiguranju na brodu i drugim aktualnim pitanjima pomorskog prava, na kojem su bili predstavnici Ministarstva, Sindikata pomoraca Hrvatske, Udruge hrvatskih brodara "Mare Nostrum", Pomorskog fakulteta u Rijeci i Hrvatskog društva za pomorsko pravo.

Izmjene Pomorskog zakonika u dijelu o pomorcima u međunarodnoj plovidbi obuhvatit će i sustav po kojem pomorci koji su 183 ili više dana na brodu i izvan domovine nisu obvezni plaćati porez na dohodak.

Po novim izmjenama tog zakona, pomorcima bi se dio od 183 priznata dana, koje su mogli koristiti za put do broda, liječenje ili usavršavanje u inozemstvu, ali ih nisu iskoristili, mogao prebaciti u sljedeću godinu.

Zahvaljujući i tim izmjenama najveći dio pomoraca bit će oslobođen plaćanja poreza, rekao je Babić dodavši da vjeruje, nakon što su uvjerili kolege u Ministarstvu financija, da će i Sabor prihvatiti takvo rješenje.

Govoreći o dosadašnjim učincima Pomorskog zakonika, državni tajnik Babić je istaknuo da je u sustavu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja 13.200 pomoraca, a da ih je prije bilo oko 200.

Rekao je da ni do sada 83 posto pomoraca nije moralo plaćati porez na dohodak, da je od ostalih 17 posto dio pomoraca bio oslobođen jer su imali niža primanja te da je od ukupnog broja pomoraca, njih 5 do 6 posto plaćalo taj porez.

Državni tajnik Babić je kazao i da će u Pomorski zakonik biti uvedena Konvencija o radu pomoraca iz 2006., koja će omogućiti veću zaštitu pomoraca i učinkovitiji nadzor standarda rada.

Naglasio je da će nove odredbe uskladiti Pomorski zakonik s propisima EU, da će se od 2013. uvesti tonažni porez za brodare, tj. plaćanje poreza po tonaži broda umjesto poreza na dobit, bez obzira na stvarnu dobit ili gubitak u poreznom razdoblju.

Državni tajnik Babić je još najavio izmjene koje će pojednostavniti ulaganja na pomorskom dobru te rješavanje statusa Hrvatskog registra brodova koji nakon pristupanja EU više neće biti jedini na hrvatskom tržištu.


(Hina)



Pisane vijesti