Zamjenik ministra Zdenko Antešić u akciji „Sigurnost na moru 2013”

 

U akciji pojačane sigurnosti plovidbe pod nazivom „Sigurnost na moru 2013” koju svake godine koordinirano organiziraosam lučkih kapetanija i njihovih ispostavana području cijelog Jadrana, danas u inspekcijiskom nadzoruplovidbe od 10 sati sudjeluje četiri broda i 50-tak brodica. Akciji se na području Lučke kapetanije Senj pridružio i zamjenik Zdenko Antešić.

„Naše je more prekrasno i blagonaklono držimo li se pravila ponašanja kao kupači, rekreativci, ronioci ili njime plovimo. Samo nesavjesno ponašanje dovodi do nesreća. Zato ovakva akcija ima preventivnu ulogu, upozoriti prvenstveno turiste na pravila ponašanja, posebice one koji se upuštaju u rekreativne sadržaje, pa zbog nepažnje, primjerice, glisiranja bliža od 300 metara od obale ugrožavaju tuđe i svoje živote. Takvih je prekršaja najviše.

Trenutno na Jadranu ima više od 60 tisuća stranih plovila, za sve ima i mjsta drže li se pravila prometovanja. Jutros smo također zatekli nekolicinu prekršitelja i dobili su opomene te poduku o sigurnosti na moru, što i jest ključni cilj ove dobre akcije naših lučkih kapetanija,” rekao je zamjenik ministra Antešić i ponovio upozorenje turistima da ne precjenjuju sebe i ne podcjenjuju more. „Protekli tjedan zaredale su se, nažalost, neseće sa smrtnim posljedicama većina kojih je uzrok upravo bila nepromišljenost i nesavjesno ponašanje ljudi na moru. Stoga stalno valja upozoravati turiste da se prema sebi i moru odnose s punom pažnjom i na svom će godišnjem odmoru onda zasigurno i uživati.”

Tijekom akcije u kojoj je sudjelovao zamjenik Antešić zaustavljeno je i pregleano nekoliko brodica i jahti, a zbog glisiranja naplaćene su kazne u iznosu od 1.100 kuna.

U današnjoj akciji djelatnici svih lučkih kapetanija ponajviše su upozoravali na plovidbu u uskim kanalima, nedozvoljeno glisiranje unutar 300 metara od obale, te skretali pozornost na nesavjesne plivače koji se udaljavaju od obale. Radili su i pojačan nadzor brodova i brodica koji obavljaju prijevoz putnika.

Lučke kapetanije inače imaju nadzor plovidbe, posebice pojačan tijekom sezone, redovito i temeljem njega samo u prvoj polovici ove godine izrečeno je zbog pomorskih prekršaja kazni u vrijednosti od 1.092,723 kuna. Tijekom cijele lanjske godine izrečeno je kazni za pomorske prekršaje u vrijednosti 1,555 milijuna kuna za pomorske prekršaje.Kao i lani najveći broj prekršaja ustanovljen je temeljem inspekcijskih pregleda brodica i jahti.