Svečanost otvaranja dograđenih vezova 26 i 27 u Gradskoj luci Split

 

U Gradskoj luci Split danas je održana svečanost otvaranja dograđenih vezova 26 i 27,a prisutnima su se pozdravnim govorima obratili ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski, zamjenik ministra pomorstva prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, te potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić.

"Iznimno mi je zadovoljstvo i čast što smo se ovdje okupili povodom dovršetka jedne uspješne priče. Na simboličan datum, 21. lipnja, prvog dana ljeta, deset dana do ulaska RH u EU, otvaramo novi vrijedni lučki kapacitet na koji smo iznimno ponosni. Dograđeni i prošireni vezovi 26 i 27 u duljini 2X140 m operativne obale, s dvije nove suvremene rampe širine 30 m i novom operativnom površinom od 2.770 m2, podižu razinu usluge korisnicima lučkog područja, posebno našim putnicima i brodarima."- istaknuo  je Milan Blaževski,ravnatelj Lučke uprave Split.Blaževski je također  naglasio kako danas otvoreni, novi vezovi predstavljaju početak konačnog uređenja lukobrana Gradske luke Split, koji se nastavlja realizacijom slijedećeg projekta,a to je izgradnja vanjskih vezova za prihvat kruzera.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić u svom obraćanju prisutnima istaknuo je kako je  realizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje vezova 26 i 27u Gradskoj luci Split izuzetno uspješan primjer za budućnost, te  kako se zahvaljujući razvojnim projektima poput ovoga i kvalitetnoj realizaciji Luka Split pretvara u konkurentnu i modernu europsku luku s još višim standardima kvalitete usluga putnicima i pomorcima.

"Radi se o jednoj od najvećih investicija u pomorsku prometnu infrastrukturu Splita.Naime, riječ je o projektu vrijednom 34,5 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran sredstvima Lučke uprave Split.Ovom prilikom zahvalio bih se, i pohvalio bih sve zaposlenike Lučke uprave Split, Upravu i Upravno vijeće koji su bili predani realizaciji projekta, kao i ljude u gradskoj i županijskoj upravi koji su sa svoje strane pridonijeli da realizacija projekta nesmetano ide, te građevinarima koji su radili na dogradnji vezova, te svim sudionicima na projektu koji su svojim znanjem, ustrajnošću i predanošću uspjeli ovaj projekt realizirati i prije roka"- rekao  je  zamjenik ministra Antešić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić  istaknuo je kako je projekt dogradnje vezova  od izuzetne važnosti za razvoj pomorskog prometa, Grada Splita i Hrvatske, te rekao: "Nakon izuzetno uspješne realizacije projekta dogradnje vezova u Gradskoj luci Split, pred nama je već slijedeći izazov, a to je realizacija velikog projekta izgradnje vanjskih vezova za prihvat kruzera i popratne infrastrukture, čija vrijednost bi bila oko 200 milijuna kuna, koji bi se financirao kreditom EBRD-a, a koji bi iz vlastitih sredstava vraćala također Lučka uprava Split. To su projekti koji će svakako doprinjeti gospodarskom rastu, i razvoju kako Grada Splita, tako i Hrvatske. Infrastrukturnim ulaganjima poput ovoga svakako ćemo poboljšati stupanj sigurnosti pomorskog prometa, kao i kvalitetu pružanja usluga. Izgradnja vanjskih vezova za prihvat kruzera od izuzetnog je značenja, jer je to svakako prvi susret posjetitelja sa Splitom."

Svečanosti otvaranja dograđenih vezova 26 i 27 u Gradskoj luci Split osim spomenutih prisustvovali su i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, zamjenici gradonačelnika Splita, gradonačelnici susjednih gradova i općina Trogira, Kaštela, Solina i Podstrane, te članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Split.