Ministar u obilasku Varaždinske županije: izgradnja brze ceste Varaždin - Bednja

 

Tijekom današnjeg obilaska Varaždinskoj županiji ministar Siniša Hajdaš Dončić je s domaćinima, županom Predragom Štromarom,  potpredsjednikom Sabora i gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem, gradonačelnikom Varaždina Goranom Habušem, gradonačelnikom Ludbrega Marijanom Krobotom te drugim predstavnicima lokalne vlasti i saborskim zastupnicima, razgovarao o planiranim projektima na području Varaždinske županije.

Tijekom obilaska, ministru je u Ivancu predstavljen katastar nerazvrstanih cesta, odnosno prva karta  nerazvrstanih cesta, prema kojem, samo u gradu Ivancu postoji 340 kilometara nerazvrstanih cesta.

„Ovo je vrlo vrijedan poduhvat i primjer koji bi trebale slijediti druge općine i županije. To bi nam moglo biti osnova da se na nacionalnoj razini donesu propisi i zakonska regulativa kojima bi se olakšalo održavanje i ulaganje u postojeću cestovnu infrastrukturu.“, rekao je prilikom predstavljanja katastra ministar Hajdaš Dončić i istaknuo kako nerazvrstanost cesta sa sobom povlači problem ulaganja i održavanja cesta, često na teret loklanih samouprava.

U Varaždinu je bilo riječi i o prioritenim projektima koji se planiraju na području te županije, stoga je ministar naglasio kako se planira brza cesta Varaždin - Bednja, koja već postoji u idejnoj fazi.

Naime, projekt izgradnje brze ceste planira se u dva kraka, prvo bi se radio sjeverni krak na potezu Varaždin – Ivanec – Lepoglava  - Bednja – Gornje Jesenje – Đurmanec i to u dužini od 38,9 kilometra. Dovršetak projektne dokumentacije za ovaj krak planira se do 2015. godine, a studija utjecaja na okoliš bit će završena u listopadu ove godine. Iako je zbog očekivanog porasta prometa u planu izgradnja brze, četverotračne ceste, trenutno se zbog racionalizacije, izgradnja prvog, sjevernog kraka planira u dvije trake.

Ministar je istaknuo važnost ove ceste budući je riječ o području poduzetničkih zona, dva granična prijelaza Macelj i Goričan te dvije carine, na kojima se očekuje dolazno veliki priljev prometa, a prosječni godišnji promet sada iznosi 8,5 tisuća vozila. Važnost izgradnje brze ceste naglasio je i ivanečki gradonačelnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić budući se o tom projektu razgovara posljednjih 30 godina.

Prilikom posjeta Varaždinskoj županiji, ministar Hajdaš Dončić u Ludbregu je obišao Ducatijev proizvodni pogon, ujedno najveće izvoznike na tom području, koji zapošljava 110 radnika i  njih 50 u kooperaciji.  U planu je i proširenje proizvodnog pogona čime bi se krenulo u kompletnu proizvodnju automobila.