Još četiri lokomotive Gredelj isporučuje državnim željeznicama Maroka

 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je obišao četiri dizelske lokomotive koje je TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju proizveo za Državne željeznice Maroka (ONCF) a koje, 2. travnja iz Rijeke kreću u Maroko gdje će se korisitit za prijevoz teških teretnih vlakova na neelektrificiranim prugama.

Riječ je o drugoj isporuci lokomotiva serije GT26, koje je TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju proizveo u suradnji s američkom kompanijom National Railway Equipment Company (NREC), a čijom će se obnovom i modernizacijom produljiti rok eksploatacije za još 25 godina. Do sredine srpnja Gredelj će isporučiti još 20 lokomotiva, a dodatnih deset planira do kraja listopada 2013. godine.

„Gredelj je tvrtka koja zapošljava više od tisuću ljudi i koja, iako je u stečaju, nastavlja  s proizvodnjom. Danas govorimo o reparaciji lokomotiva, a već sutra Gredelj planira razvijati razvoj novih lokomotiva, o čemu je bilo riječ i na današnjem radnom sastanku sa stečajnim upraviteljem Gredelja. Ujedno, to je dokaz kako se racionalnim i razumnim ekonomskim planom može donijeti rješenje za proizvodnju novih lokomotiva. Na hrvatskim, ali i svjetskim prugama vozit će vlakovi proizvedeni u Hrvatskoj.“, rekao je ministar Hajdaš Dončić prilkom obilaska lokomotiva i vlakova u proizvodnom pogonu Gredelja.

Pero Hrkać, stečajni upravitelj TŽV Gredelja izrazio je zadovoljstvo time što je Gredelj uspio isplatiti plaću za više od tisuću zaposlenika, a  kojima je i država ovih dana isplatila zaostala dugovanja. „Stretan sam jer smo radnicima Gredlja isplatili plaću za Božić, a sada i za Uskrs. U pregovorima smo s vjerovnicima i vjerujem kako imamo prostora za zajednički izlazak iz ove priče,“ rekao je Hrkać te dodao kako se ne radi o proizvodonji samo za hrvatsko već i za svjetsko tržište. „Gredelj u ovoj godini ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 200 milijuna kuna,a  pogon lokomotiva sto posto je zaposlen. Ovo je vrijeme nade za Gredelj“, zaključio je Hrkać.

Grdelj će do listopada ove godine isporučiti 30 lokomotiva za Državne željeznice Maroka (ONCF), proizvedene u suradnji s NREC-om, Gredeljevim dugogodišnjim suradnikom i najvećim izvoznim poslom. U suradnji nastavljenoj i nakon stečaja, NREC i Gredelj su isporučili više od od 34 lokomotive za strana tržišta u Mozambik, Gvineju, Argentinu i Saudijsku Arabiju. Osim obnove i modernizacije lokomotiva, obveza Gredelja je proizvoditi nosive konstrukcije, popravljati dijelove sklopova, zatim montaža opreme i instalacija te ispitivanja lokomotiva.

TŽV Gredelj kontinuirano proširuje svoju djelatnost u području projektiranja i proizvodnje novih željezničkih vozila, kao što su niskopodni vlakovi i tramvaji, lokomotive; na područje obnove i modernizacije svih vrsta postojećih željezničkih vozila, lokomotiva, vagona, vlakova, tramvaja, okretnih postolja i dijelova za željeznička vozila te u području pružanja usluga. Lokomotive, vagoni i vlakovi koje proizvodi konstruirani su u skladu s UIC i AAR standardima te prilagođeni za sve kolosijeke (uske, široke ili standardne). Samo u ovoj godini Gredelj ima potpisan 31 ugovor, od čega njih 12 za izvoz. Ukupni poslovni prihodi TŽV Gredelj d.o.o, u proteklih pet mjeseci iznose 79,890 milijuna kuna.


PRILOG

Promemorija - TZV Gredelj isporuka lokomotiva 25.03.2013


FOTOGALERIJA