Ministar Siniša Hajdaš Dončić sastao se s ministrom Damirom Hadžićem u Sarajevu

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić sastao se danas u Sarajevu s ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damirom Hadžićem, gdje su razgovarali o najavljenim pitanjima zajedničke izgradnje prometne infrastrukture dviju zemalja.

Najviše je govora bilo o izgradnji mosta Svilaj i mostu kod Gradiške preko rijeke Save. „Vjerujem kako će gradnja mosta Svilaj uz potporu Europske investicijske banke i Banke za obnovu i razvoj započeti u lipnju ove godine“, rekao je ministar Hajdaš Dončić,  a ministar Hadžić dodao kako će izvođač radova biti izabran do kraja ovog mjeseca. Na natječaj je pristiglo 36 ponuda.

Ministri su danas dogovorili i formiranje radnog tijela koje će biti zaduženo za pronalazak najboljeg rješenja za izgradnju mosta kod Gradiške, budući se prvotno definirana cijena izgradnje mosta s 27 milijuna eura popela na 42 milijuna eura.

„S projektom međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške kreće se u reviziju budući se traži cjenovno najprihvatljiviji model. Potrebna je i izrada studije utjecaja na okoliš te se početak gradnje ovog mosta ne očekuje ove godine nego početkom iduće“, rekao je ministar Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

Ministar Hadžić dodao je kako izgradnja ovog mosta otvara mogućnost i za gradnju dodatnih deset kilometara autoceste od Odžaka prema Svilaju te spajanje s Republikom Hrvatskom.

Tema radnog sastanka bilo je i usklađivanje prostornih i projektnih rješenja Jadransko – jonskog prometnog pravca, a ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako Hrvatska daje podršku BiH za prostorno planiranje svog dijela teritorija tog pravca od Neretve do granice sa Crnom Gorom. Svoju podršku BiH, tehničku i edukativnu, Hrvatska je dala i za uspostavljanje kontrole zračne plovidbe nad teritorijem BiH.

Predstavnike Delegacije BiH ministar je upoznao s rješenjima povezivanja juga Hrvatske. „U tijeku je izrada Studije koja će obuhvatiti pet projekata rješenja povezivanja hrvatskog juga. Među njima će biti projekti koridora kroz Neum, Pelješki most, trajekta povezivanja...

Studija izvedivosti koju pripremaju konzultanti Europske komisije bit će predstavljena u srpnju ove godine kad ćemo čuti i njihovu preporuku nakon čega ćemo u suradnji s Europskom komisijom donijeti odluku. Računamo da ćemo projektno rješenje aplicirati za financiranje prema strukturnim ili kohezijskom fondu EU“, dodao je Hajdaš Dončić.

U radnom su sastanku u Sarajevu sudjelovali i ministri prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić i Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, pomoćnici ministra Hajdaš Dončića Dan Simonić i Oliver Kumrić, glavni savjetnik ministra Igor Cigula te predsjednici Uprava Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta Edo Kos i Davor Mihovilić.