Podijeljene stipendije učenicima u Malom Lošinju

 

Zamjenik ministra Zdenko Antešić podijelio je šest ugovora o stipendiranju učenicima nautičkog smjera Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj koji su na ovogodišnjem natječaju ostvarili pravo na mjesečnu stipendije od 800 kuna za vrijeme trajanja redovnog školovanja.

Unatoč modernim sustavima navigacije, ljudski čimbenik na kraju uvijek presudan kao jamstvo za sigurnost plovidbe, zaštitu ljudskih života i zaštitu morskog okoliša, kazao je zamjenik ministra u svom obraćanju, istaknuvši i druge projekte, aktivnosti i mjere koje ministarstvo provodi u cilju jačanja položaja hrvatskih pomoraca.

Izrazio je pritom zadovoljstvo što se u Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj koja broji 75 učenika koji se školuju za pomorska zanimanja (45 pomorskih nautičara i 30 tehničara za brodostrojarstvo), već školuje ukupno 12 stipendista Ministarstva.

U našoj školi školovanje pomoraca počelo je 1780. godine podukama iz navigacije, naglasila je ravnateljica Jelena Bralić. Dodala je da je do sada školu završilo  više od 1200 pomoraca.

Ravnateljica se ujedno zahvalila ministarstvu na poticanju školovanja mladih pomorskih kadrova, dodjeli stipendija učenicima koje će im, kazala je, zasigurno biti dobar vjetar u leđa uspješnoj plovidbi morem znanja.

Svečanost u Palači Fritzy uveličala je folklorna skupina Manfrina koja je izvela kapetanski ples.

Učenici škole predstavili su rad školskih povjesničara koji se bave istraživanjem djela i rada prof. Ambroza Haračića po kojemu škola nosi ime, te pročitali tekst dokumenta na nerezinskom dijalektu.

Nastupio je i zbor mladih „Očima srca“ s pjesmom „Ljubavi moja, anđele moj“, a učenici glagoljaške grupe pripremili su prijepis starog dokumenta iz 1666. čiji je izvornik pisan glagoljicom.

Uz zamjenika i ravnateljicu na prigodnoj svečanosti bili su i pročelnik za pomorstvo Primorsko-goranske županije Gerhart Lempl, dogradonačelnica malog Lošinja Ana Kučić, ravnatelj Lučke uprave Gracijano Petrinić i kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.