Čestitka ministra Siniše Hajdaš Dončića povodom Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva

 

Na današnji dan, 7. prosinca, obilježavamo Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva kojeg je rezolucijom utvrdila Skupština Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) na spomen osnivanja Organizacije i odnosno potpisivanja Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu, poznatije kao Čikaška konvencija.

Konvencija je potpisana 7. prosinca 1944. u Chicagu i njome je utemeljena Organizacija međunarodnog civilnog zrakoplovstva kao specijalizirana ustanova Ujedinjenih naroda. Konvencija je podržana s osamnaest dodataka i propisuje standarde i preporučene prakse kojima se reguliraju sva relevantna područja od važnosti za sigurno i učinkovito odvijanje zračnog prometa.

Svrha obilježavanja Međunarodnog dana civilnog zrakoplovstva jest razvijanje i učvršćivanje globalne svijesti o važnosti međunarodnog civilnog zrakoplovstva za društveni i gospodarski razvoj te ulozi ICAO u promicanju sigurnosti, učinkovitosti i redovitosti međunarodnog zračnog prometa.

Siguran, učinkovit i redovit zračni promet u Republici Hrvatskoj iznimno je važan za cjelovito prometno povezivanje, a time i za ukupan društveni, gospodarski i turistički razvoj naše domovine.

Stoga, koristim ovu prigodu svima vama koji sudjelujete u odvijanju zračnog prometa u Republici Hrvatskoj čestitati Međunarodni dan civilnog zrakoplovstva i zahvaliti na trudu kojeg ulažete u ostvarivanje temeljnih načela Konvencije i razvoj zračnog prometa čime značajno doprinosite razvoju i ugledu Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

!!! Many happy landings !!!