Konferencija za predstavljanje komunikacije Europske komisije o Jadranskoj i Jonskoj pomorskoj strategiji

 

Međunarodna konferencija za predstavljanje komunikacije Europske komisije o Jadranskoj i Jonskoj pomorskoj strategiji održana je danas u Hotelu Sheraton, u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Opće uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima  se obratio Zdenko Antešić, zamjenik ministra, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Zagreb izabran za mjesto predstavljanja novousvojene Pomorske strategije, koju je izradila Europska komisija i koja predstavlja platformu za suradnju država jadranskog i jonskog bazena na temama od vitalnog značaja za razvoj ovog prostora i građana, ali i za europski razvoj u cjelini.

„Za Hrvatsku kao pomorsku zemlju, na pragu ulaska u Europsku uniju, afirmacija europskih vrijednosti na mediteranskom, jadranskom sučelju ima posebno značenje. Stoga nas posebno raduje što ćemo na ovoj konferenciji biti u prilici promišljati modalitete oživotvorenja Pomorske strategije kroz osmišljavanje četiri ključna područja: gospodarstvo, zaštita mora, sigurnost i ribarstvo“, naglasio je zamjenik ministra Antešić.

Također, istaknuo je kako o velikom značaju pomorskog prometa za ukupno svjetsko gospodarstvo najbolje govori podatak da se gotovo 90 posto sve svjetske robne razmjene odvija morem, a jednako tako više od 90 posto europskog uvoza i izvoza se prevozi morskim putem.

„Prije svega potrebno je raditi na podizanju kvalitete usluga, efikasnosti, pouzdanosti, ali i učinkovitijem povezivanju luka u Osnovnu i proširenu europsku prometnu mrežu, kako bi prometni pravci preko jadranskih i jonskih luka doživjeli svoju punu afirmaciju“, istaknuo je Zdenko Antešić.

Na Konferenciji je predstavljena Komunikacija Europske komisije „Pomorska strategija za Jadransko i Jonsko more“, koja je strateški dokument koji se odnosi na države morskih bazena Jadranskog i Jonskog mora, čije su glavne strateške teme: maksimalno iskorištavanje potencijala plavog gospodarstva, zdraviji morski okoliš, sigurniji pomorski prostor, te održive i odgovorne ribarske aktivnosti.

Navedene teme bit će razrađene u Akcijskom planu, koji bi sadržavao konkretne projekte koji će se financirati iz raznih EU fondova u razdoblju od 2014. do 2020., a čije se donošenje planira tijekom 2013. godine.

Konferenciji su osim predstavnika Europske komisije i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, prisustvovali i predstavnici drugih nadležnih državnih tijela, znanstvene zajednice, civilnog društva, gospodarstva i lokalne samouprave iz Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.
FOTOGALERIJA