Balastne vode i prekrcaj uzrok nagnuća broda u riječkoj luci

Rijeka, 20. siječnja 2011. - inspekcijom je utvrđeno kako je nestručno mjerenje  količine balastnih voda u tankovima broda uzrokovalo nagnuće broda „Gulf Forest“ za oko 25 stupnjevaNakon obavljenog inspekcijskog nadzora inspektori Lučke kapetanije Rijeka utvrdili su da je uzrok nagnuća broda „Gulf Forest“ bio nestručno obavljen prekrcaj palubnog drvenog tereta i nepoznavanje količine balastnih voda u tankovima čime je poremećena stabilnost.

Nautički i brodostrojarski inspektori utvrdili su ukupno 16 nedostataka zbog čega je brodu izdana zabrana o isplovljavanju, a danas je izdana dozvola za njegov premještaj u luku Sušak.

Inspekcijom je utvrđeno kako je nestručno mjerenje  količine balastnih voda u tankovima broda uzrokovalo nagnuće broda za oko 25 stupnjeva.

Također, ustanovljeni su i drugi nedostaci vezani za nedostatak ventila za ispumpavanje kaljužnih voda u nuždi, neispravnost brzozatvarajućih ventila tankova goriva, neizvježbanost posade u protupožarnoj i vježbi napuštanja broda.

Podsjećamo, brod dužine 78 metara u riječku luku doplovio je 7. siječnja iz Egipta, plovi pod zastavom Tanzanije i u vlasništvu je brodara Gulf Forest Shipping S.A.

Zadnji inspekcijski pregled broda obavljen je u Bugarskoj  24.10.2010. godine, a idući redoviti pregled trebao je biti u srpnju 2011. godine.Pisane vijesti