Dodijeljene stipendije učenicima nautičke unutarnje plovidbe Strukovne škole Sisak

 

Revitalizacija plovnog puta rijeke Save ali i revitalizacija Siska kao značajne riječne luke jedan je od prioriteta ove Vlade, istaknuo je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić na današnjoj dodjeli ugovora o stipendiranju deset učenika nautičkog smjera Strukovne škole Sisak.

Za razvoj brodarstva i unutarnje plovidbe potreban je stručni kadar za koji je zabilježen smanjeni interes, a dodjelom stipendija zaustavljen je trend pada upisa kako u pomorske škole i fakultete tako i učenika koji se odlučuju za nautički smjer unutarnje plovidbe, pojasnio je.

Od velike je važnosti za resorno ministarstvo osiguravanje kvalitetnog i dostatnog kadra za održavanje i rad na plovnim putovima, a iz istog razloga realiziran je projekt stipendiranja ovog deficitarnog kadra, kazao je zamjenik Antešić, napomenuvši kako je za stipendije učenika brodaraca Ministarstvo u protekle tri godine izdvojilo oko 600 tisuća kuna.

Stipendije u iznosu od 800 kuna mjesečno za trajanja obrazovanja na natječaju ministarstva dobilo je deset učenika prvog razreda smjera nautičar unutarnje plovidbe, uz uvjet redovitog školovanja nakon čega trebaju ploviti na hrvatskim brodovima u trajanju primanja stipendije.

U posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji, županica Marina Lovrić Merzel istaknula je zadovoljstvo zbog razumijevanja resornog Ministarstva za sve infrastrukturne potrebe Županije.

Nakon dodjele ugovora stipendistima  zamjenik Antešić obišao je zgradu Lučke kapetanije Sisak gdje je u tijeku izgradnja Nacionalnog kontrolnog centra za obavljanje poslova upravljanja riječnim pomorskim servisima, nadzorom i upravljanjem prometa na rijekama u cilju povećanja sigurnosti plovidbe čiji se dovršetak očekuje krajem ove godine.

U pratnji ravnatelja LU Sisak Ivice Štefičića, zamjenik ministra i pomoćnik za pomorstvo kap. Nikola Mendrila obišli su i brodogradilište Brodocentar d..o.o. Sisak gdje je u tijeku izgradnja 17 metarskog ophodnog plovila za obilježavanje plovnih putova namijenjen Agenciji za vodne putove.

U istom brodogradilištu preuređuje se motorni brod Biokovo koji će se nakon preuređenja obale trajno pričvrstiti na obali Kupe u ulozi pristaništa za brodove, a na kojem će ujedno biti i muzej unutarnje plovidbe.