Obilazak radova na rekonstrukciji pruge na dionici Okučani-Novska

 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić, veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u RH i zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakša Puljiz, danas su obišli radove na dionici Okučani – Novska na magistralnoj pruzi Novska – Tovarnik na državnoj granici koja je dio X. paneuropskoga koridora.

Prilikom obilaska radova ministar Hajdaš Dončić naglasio je kako će ovakvih prigoda obilaska projekata željezničke infrastrukture zasigurno biti još puno, budući je i ovaj pojekt dokaz uspješnog apliciranja prema EU fondovima, i istaknuo kako s ulaskom u EU imamo mogućnost apliciranja prema strukturnim fondovima, te kako na raspolaganju za ulaganje u željezničku infrastrukturu imamo najmanje 300 milijuna kuna samo u 2014. godini.

Rekonstrukcija dionice obuhvaća dvije cjeline, modernizaciju međukolodvorskog razmaka Okučani – Novska (oko 16,8 km), te rekonstrukciju kolodvora Okučani (oko 3 km). Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 40 milijuna eura, od čega se 85 posto nepovratnih sredstava osigurava iz pretpristupnog fonda IPA, a 15 posto  iz proračuna Republike Hrvatske.

Rekonstrukcijom kolodvora Okučani povećat će se korisna dužina kolosijeka i kompletna dionica bit će usklađena sa zahtjevima interoperabilnosti sukladno EU smjernicama za koridorske pruge.

Dovršetak radova planiran je do kraja 2014. godine.