Vlada: Izmjene i dopune Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

Vlada je na današnjoj sjednici u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom morskom prometu kojim se provodi usklađivanje sa Pregovaračkim stajalištem po pitanju kabotaže.

Nedavnim zatvaranjem poglavlja 14 Prometna politika prihvaćen je hrvatski zahtjev za prijelazno razdoblje i to do 2017. u odnosu na obalni linijski putnički promet te dvije godine ranije od tog roka za kružna putovanja.

Time se u prijelaznom razdoblju do pristupanja RH Europskoj uniji osigurava odgovarajuća zaštita interesa domaćih brodara u obalnom linijskom pomorskom prijevozu i omogućava im se duže vrijeme pripreme za konkurenciju koja ih čeka na zajedničkom europskom tržištu.

U predloženim zakonskim izmjenama i dopunama rokovi za davanje koncesija na državnim linijama domaćim brodarima u prijelaznom razdoblju od stupanja na snagu ovog Zakona do pristupanja RH Europskoj uniji usklađuju se s rokovima određenim Pregovaračkim stajalištem.

Također, produžuje se rok za davanje koncesija na državnim linijama za koje do stupanja na snagu ovog Zakona nije dana koncesija, s tim da se u roku od dvije godine trebaju dodijeliti sve koncesije na državnim linijama do pristupanja RH Europskoj uniji.

U dosadašnjem razdoblju od ukupno 56 državnih linija, koncesionirano je 18 državnih linija, od čega 14 brzobrodskih, 3 brodske i 1 trajektna linija. Nekoncesioniranih državnih linija ostalo je ukupno 38 (u tome 26 trajektnih, 10 brodskih klasičnih i 2 brzobrodske državne linije).

U obavljanju javnog obalnog linijskog pomorskog prometa sudjeluje Jadrolinija, trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske kao najveći putnički brodar i 11 privatnih brodara.

Kako su stvorene sve zakonske pretpostavke za davanje koncesija na linijama koje još nisu koncesionirane, u tijeku su završne pripreme za provedbu postupka davanja koncesija i raspisivanje javnog natječaja za 7 klasičnih brodskih državnih linija na riječkom, šibenskom, zadarskom, splitskom i dubrovačkom plovnom području.



Pisane vijesti