Ministar Hajdaš Dončić u akciji "Sigurnost plovidbe 2012“

 

Glisiranje blizu obale te nepotpuna dokumentacija bili su najčešći prekršaji vlasnika plovila koje je šibenska Lučka kapetanija tijekom jutrošnjeg dijela akcije pojačanog nadzora pomoskog prometa „Sigurnost plovidbe 2012“ zaustavila u pregledu svojim brodom „Šibenik“. U akciji koju svake ljetne sezone kao pojačani nadzor i dobre preventive sigurnosti pomorske plovidbe provode istodobno svih osam lučkih kapetnija i 72 njezine ispostave danas je upravo na bodu „Šibenik“ sudjelovao i ministar pomostva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić .

„Ovo je jedna od izvrsnih akcija ponajviše preventive i ukazivanja na važnost sigurnosti  plovidbe na našem moru tijekom ljetne sezone čiji nadzor inač lučk kapetanije rade redovito jer je s obzirom na još uvijek velik broj prekršaja važno stalno upozoravati brojne nautičare, kako strance tako i naše ljude, da se i tijekom odmora valja držati pravila i biti obziran prema sebi, drugima u prometu na moru.

Kao i u kopnenom prometu trenutak nepažnje i neobzira može imati visoku cijenu, mogu stradati, a nažalost i stradavaju ljudi, što se najčešće i događa zbog nepridržavanja pravila plovidbe u pomorskom prometu. Valja biti obziran i prema moru i njegovoj zaštiti, čuvati ga od nepotrebnog onečišćenja. Ispuštanje balasnih voda, smeća s broda i onečišćenje obala i uvala također su dosta učestala ponašanja kako vlasnika brodova tako i korisnika chartera i zadovoljstvo mi je sudjelovati u ovakvoj akciji kojoj je ključna poruka: Čuvajmo more koje nam puža toliko užitaka u ljetnim mjesecima, čuvajmo našu prekrasnu obalu, uživajmo u prirodi danas i ostavimo je urednom za sobom kako bismo uživali u njoj i sutra“, naglasio je ministar Hajdaš Dončić novinarima koji su također sudjelovali u akciji na brodu Šibenik šibenske Lučke kaptanije.

Cilj ovakvih akcija koje se zbog pojačanog pomorskog prometa i zbog prevencije glisiranja unutar nedozvoljenog područja već tradicionalno pojačano provode tijekom svake turističke sezone je i nadzor plaža i kupališta, nadzor koncesijskih odobrenja za iznajmljivače plovila, nadzor putničkih plovila te nadzor nad onečišćenjem od strane polovila i njihovih vlasnika. Tijekom sezone prosječno na Jadranu plovi 170 tisuća charter plovila,  30 tisuća sportskih i rekreativnih plovila, a u jadranske luke uplovljava ukupno oko 100 tisuća brodova.

Tijekom redovne kontrole sigurnosti plovidbe lučke kapetanije prosječno godišnje u raznim prekršajima uhvate oko 2,5 tisuće plovila, a lani su ispisali prekršajnih kazni u ukupnoj vrijednosti 2,1 milijun kuna. Od čga je 500-tinjak za pekršaje glisiranja uz obalu.

Služba za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS) tijekom akcije će pružati podršku sudionicima akcije dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranih pomorskim objektima, a posebice o slučajevima glisiranja preblizu obale. U akciji osam lučkih kapetanija (Pula, Rijeka, Senj, Zadar,Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i njezinih ispostava sudjeluje četiri broda lučkih kapetanija „Pojišan“, „Vid“, „Šibenik“ i „Danče“ i 24 brodice.