Plaže, more i podmorje očišćeni od otpada

Dubrovnik, 29. studenoga 2010. - radni sasatanak Županijskog operativnoga centra županije Dubrovačko-neretvanske, kojim je predsjedao župan Nikola DobroslavićŽupan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić u Trsteniku je na radnom sastanku Županijskog operativnog centra (ŽOC) za provedbu Plana intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora ustvrdio kako su se svi sudionici akcije čišćenja otpadom zatrpanih obala  pokazali odgovornima te im je zbog odlične reakcije na ovu nepogodu uputio čestitke.

Naime, nakon što su članovi ŽOC-a iznijeli kronologiju događanja te ustvrdili kako je akcija čišćenja otpada s obala, iz mora te iz podmorja završena, župan je, naglasivši kako je postupanje u ovoj nepogodi prošlo bez nepotrebnog dramatiziranja, pohvalio općine koje su sa svojim komunalnim poduzećima odmah počele s akcijom čišćenja, ali i ronioce, članove ŽOC-a, posade brodova te inspekcije.

Na sastanku je rečeno kako će se nastaviti s izviđanjem akvatorija županije i čišćenjem manjih uvala koje su bile nedostupne. Podmorje će se također nastaviti čistiti i to u okviru redovitih akcija. Od općina će se zatražiti izvješće o količinama prikupljenog otpada te o troškovima koji su pritom nastali. Župan Dobroslavić kazao je kako mu je ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić obećala kako će i Ministarstvo sudjelovati u financiranju troškova akcije čišćenja.

Također, bit će zatraženo i izvješće od svih inspekcija koje su bile na u otpadom zatrpanim područjima, a konačno će izvješće o akciji za županiju napraviti Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i to u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, ŽOC-om i Stožerom za zaštitu i spašavanje. To izvješće će biti upućeno i Državnom odvjetništvu kako bi ono utvrdilo postoje li osnove za podizanje kaznenih prijava zbog onečišćenja.

Na sastanku je član ŽOC-a Vladimir Onofri istaknuo kako je problem s onečišćenjem mora, podmorja i obala „progresivno rastući“ te je dodao kako je evidentno da je većina otpada došla s područja Albanije, a manji dio iz Grčke i Italije. Onofri je sudionike upoznao i s nalazima studije koju je o problemu onečišćenja obale izradio Institut Ruđer Bošković. Prema toj studiji, 60 posto otpada na područje županije dolazi iz Albanije.

Zamjenik župana Frano Skokandić kazao je kako su brodovi koji su sudjelovali u akciji čišćenja vraćeni u luke te da su iz mora dignute i brane. No, zbog najavljenih vremenskih neprilika i nepoznanice kakvo je stanje s otpadom na pučini brodovi će biti u stanju pripravnosti. Isto tako, Skokandić je naglasio kako su se spekulacije da se u moru nalazi medicinski otpad srećom pokazale netočnima.



Pisane vijesti