Split: stipendije učenicima i studentima budućim pomorcima

Split, 26. studenoga 2010. - Državni tajnik za more Mario Babić potpisao je danas na trajektu „Jadran“ u splitskoj luci ugovore o dodjeli 68 stipendija koje je ostvarilo 49 učenika srednje Pomorske škole i 19 studenata Pomorskog fakulteta SplitDržavni tajnik za more Mario Babić potpisao je danas na trajektu „Jadran“ u splitskoj luci ugovore o dodjeli 68 stipendija koje je ostvarilo 49 učenika srednje Pomorske škole i 19 studenata Pomorskog fakulteta Split.

Projekt stipendiranja budućih pomoraca provodi se petu godinu za redom u cilju porasta interesa za pomorska zvanja i razvoja hrvatskog brodarstva, a Babić kaže kako je u tom razdoblju za stipendije izdvojeno 15 milijuna kuna.

Pravo na stipendiju u iznosu od 800 kuna mjesečno za učenike i 1.200 kuna za studente može se ostvariti u slučaju redovnog upisa godine.

Dekan fakulteta Frane Mitrović i ravnatelj škole Dragan Pavelin pohvalili su ovu mjeru Vlade i kazali da buduće pomorce nakon Split, 26. studenoga 2010. - pravo na stipendiju u iznosu od 800 kuna mjesečno za učenike i 1.200 kuna za studente može se ostvariti u slučaju redovnog upisa godinezavršetka obrazovanja čeka siguran posao.

Kap. Mario Babić najavio je uvođenje poreznih olakšica za brodare skorim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika. Kako je pojasnio, brodari bi plaćali manju stopu poreza na dobit ako bi ukrcali određeni broj vježbenika palube, pomorskih kadeta i strojara, čime bi se mladim pomorcima osigurao posao.

Podsjetio je također da je posljednjim izmjenama Pomorskog zakonika u sustav zdravstvenog i socijalnog osiguranja uključeno 12.800 hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi.

Babić je također najavio da će se izmjenama i dopunama Pravilnika o zvanjima omogućiti pomorcima sa srednjom pomorskom školom i plovidbenim stažom od najmanje godinu dana i tri godine u svojstvu časnika Split, 26. studenoga 2010. - dekan fakulteta Frane Mitrović i ravnatelj škole Dragan Pavelin pohvalili su ovu mjeru Vlade i kazali da buduće pomorce nakon završetka obrazovanja čeka siguran posaoda dodatnim šestomjesečnim obrazovanjem na fakultetu polažu ispit za zapovjednika, odnosno upravitelja stroja.

Pri tom je naglasio kako studiranje i završetak pomorskog fakulteta ostaje temeljni put do stjecanja najviših zvanja te stoga Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i daje stipendije za studiranje na pomorskim fakultetima.

Za stipendiranje budućih pomoraca Ministarstvo je u ovoj godini osiguralo 6,1 milijun kuna, a u ovom trenutku stipendije prima oko 520 učenika i studenata.

Svečanosti su nazočili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov, predstavnici lučke kapetanije, sindikata, brodara, pomorskih Split, 26. studenoga 2010. - svečanosti su nazočili zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, zamjenik splitskog gradonačelnika Jure Šundov, predstavnici lučke kapetanije, sindikata, brodara, pomorskih udrugaudruga. 



Pisane vijesti