Oznake „Hrvatski otočni proizvod“ dodijeljene 41 proizvođaču za 71 proizvod

Malinska, 10. studenoga 2010. - Josip Borić, državni tajnik za otoke i priobalje dodijelio je ovogodišnje oznake 'Hrvatski otočni proizvod' 41 proizvođačuDržavni tajnik za otoke i priobalje Josip Borić dodijelio je maketu i plaketu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ 41 otočnom proizvođaču za 71 proizvod na večerašnjoj svečanosti u Malinskoj na otoku Krku.

Nakon četiri godine otkako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo projekt „Hrvatski otočni proizvod“ ovu oznaku kvalitete dobilo je 70 otočnih proizvođača za 168 proizvoda te proizvodnih linija sa 16 otoka, uključujući i poluotok Pelješac.

Projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda Ministarstvo je pokrenulo s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Temeljni cilj projekta je da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će biti prepoznati u zemlji i inozemstvu i postati značajan izvozni brand.
Malinska, 10. studenoga 2010. - uz državnoga tajnika Borića svečanosti su nazočili državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Gjurašić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenici župana Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije Željko Šimunac i Visko Haladić, te predstavnici obalno-otočnih županija, gradova i općina
Ovogodišnje oznake dobili su: maslinova ulja s Krka, Raba, Brača, Visa i Korčule, vina s Hvara, Visa i Korčule, rakije i likeri s Krka, Malog Lošinja, Raba, Visa, Pelješca i Lastova, džemovi s Raba, Visa i Lastova, med s Krka, Raba i Pelješca, lavandini proizvodi s Raba i Pelješca, kozmetički proizvodi s Krka, Malog Lošinja, Raba, Brača Visa, slastice s Cresa, Raba i Korčule, suveniri s Raba, Hvara, Brača i Mljeta, sirevi s Paga i Dugog otoka, sol s Paga i Pelješca, sušene višnje i rajčice s Visa, ručnik od domaćeg platna s Malog Lošinja, zdjele od maslinovog drva s Cresa, prva veloluška kuharica, muška narodna nošnja s Prvića, škraping s Pašmana, masline u salamuri, cvjetni domaći čaj i linija nakita od školjki s Raba.

U proteklih deset godina hrvatska je Vlada vodila uspješnu politiku prema otocima, istaknuo je Borić navodeći da je u Malinska, 10. studenoga 2010. - otočki proizvođač kojima su dodijeljene ovogodišnje oznake 'Hrvatski otočni proizvod' za ukupno 71 proizvodotoke država uložila 9 milijardi kuna u posljednjih šest godina.

Danas su otoci dobro povezani i ispod tog standarda se više ne može ići, izgrađene su i obnovljene brojne luke, a rezultat tome je što je povećan broj putnika za 40 posto u posljednje četiri godine, rekao je Borić.

Svečanosti su nazočili državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Gjurašić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenici župana Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije Željko Šimunac i Visko Haladić, te predstavnici obalno-otočnih županija, gradova i općina.



Pisane vijesti