Više vinjeta za strane nautičare; uvodi se novi sustav nadzora pomorskog prometa

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, te ispostave lučkih kapetanija izdale su 2,11 posto više vinjeti za strane nautičare, nego u čitavoj 2009. koja je po izdanim vinjetama bila rekordna, istaknuo je danas na konferenciji za novinare ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda kap. Joško Nikolić te najavio uvođenje novog radarskog sustava za nadzor pomorskog prometa.

Ravnatelj Nikolić, koji u hotelskom naselju Solaris pored Šibenika sudjeluje na godišnjem sastanku kapetana lučkih kapetanija i ispostava, te načelnika pomorskog prometa i inspekcijskih poslova, kazao je i da su zabilježeni znatno bolji rezultati kod hrvatskog čartera. Domaća čarter flota broji oko četiri tisuće plovila, a u 2010. je zabilježeno više od 302 tisuće nautičara u čarteru, što je u odnosu na prošlu godinu, porast od 3,28 posto.

Najbrojniji i ove godine bili su Nijemci, a slijede ih Austrijanci, Slovenci, Talijani i Poljaci, kazao je Nikolić ocijenivši da se u 2010. Hrvatska konačno obračunala s crnim čarterom, budući da nije zabilježen nijedan takav slučaj. "Kada smo se krenuli obračunavati s ovim problemom imali smo i do 25 zapljena brodova zbog crnog čartera godišnje. No, zahvaljujući novom pomorskom zakonu kojeg smo donijeli, a koji je ugradio propise za suzbijanje ove pojave, mogu kazati da smo problem potpuno iskorijenili", zaključio je Nikolić.

Sezona je prošla mirno što se tiče inspekcijskog nadzora nad plovilima u našem akvatoriju, te ove godine, na sreću, nije zabilježen nijedan slučaj nesreće sa smrtnim posljedicama. Ipak, za to se, kazao je Nikolić, trebalo pomučiti, pa je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru do 28. rujna odradila 319 akcija u kojima su spašene 783 osobe. Osim toga, nad plovilima je provedeno 6,5 tisuća nadzora tijekom kojih je samo putem prekršajnih naloga naplaćeno oko dva milijuna kuna kazni, uglavnom za prekomjerno glisiranje preblizu obali.

Najavivši na konferenciji za novinare uvođenje VTS-a, sustava za nadzor pomorskog prometa, Nikolić je kazao da je taj projekt pri kraju i da bi pokusno bi trebao biti pušten u rad 6. prosinca ove godine, a u punoj verziji trebao bi zaživjeti u drugoj polovici 2011. Riječ je o radarskom sustavu sa 17 baznih stanica za automatsku identifikaciju koji će nam omogućiti da na moru vidimo svaki objekt veći od tri metra kubična. Naši operateri moći će 24 sata na dan nadzirati sav pomorski promet na našem dijelu Jadrana, s naglaskom na brodove koji prevoze opasan teret. Zapravo, to je kao neka vrsta "Big Brothera na moru", kazao je Nikolić.

Projekt je koštao 75 milijuna kuna, 80 posto iznosa osigurao je PHARE fond, a ostatak dolazi iz državnog proračuna, izvijestio je Nikolić te istaknuo da je to jedan od standarda koje već neko vrijeme provode zemlje EU. U Ministarstvu, kazao je, očekuju skoro zatvaranje poglavlja 14 koje se odnosi upravo na tu tematiku.

"Hrvatska je od 1. travnja ove godine na bijeloj listi Pariškog memoranduma kojoj pripadaju sve zemlje koje su dostigle vrh kvalitete nacionalne flote, od svih zemalja EU-a do Norveške, Rusije i Kanadu, a sada i Hrvatske. To je velik iskorak ako se zna da smo do 1998. bili na crnoj listi", zaključio je Nikolić.


(Hina)



Pisane vijesti