Rasprava o projektu 'Argonaut'

Sudionici rasprave o Odlukom Vlade RH (NN 52/03) od 27. 03.2003. osnovana je tvrtka “Argonaut” d.o.o. sa zadaćom provođenja projekta «Razvoj sustava turističkih lučica na Hrvatskim otocima».

Kako je Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka nadležno nadzirati rad tvrtke, a time i provođenje projekta bilo je potrebno još jednom razmotriti je li projekt konceptualno dobro zamišljen te pokušati osmisliti i simulirati učinke koji će se generirati provedbom projekta. 

Stoga je 20. svibnja 2004. u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka održana javna rasprava o projektu «Argonaut» koja je definirala je 4 osnovna stajališta:

  1. Marine ili lučice grade se na  pomorskom dobru i nad njima se ne može steći pravo vlasništva; pomorsko dobro može se koristiti samo temeljem koncesije koja se dodjeljuje isključivo putem javnog natječaja;  raspisivanje natječaja za  lučice do 200 vezova u nadležnosti je županija
  2. Na područjima mnogih otoka postoje stare napuštene luke i lučice koje se mogu malim troškovima staviti u funkciju nautičkog turizma
  3. U vremenu tržišne ekonomije nije potrebno da država ulaže novac u  projekt koji bi kasnije privatizirala
  4. RH nema dokument koji bi jasno odredio smjernice razvoja i cilj nautičkog turizma

Na osnovi ovih stajališta donose se ZAKLJUČCI:

  • Projekt Argonaut kolidira sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama jer prejudicira rješavanje zahvata u prostoru (lukama) bez provedbe natječaja za dodjelu koncesija na pomorskom dobru, a za kojeg su u najvećem broju slučajeva nadležna  županijska poglavarstva.
  • Investicijama u postojećim lukama i lučicama s izgrađenom, ali neodržavanom infrastrukturom u kratkom vremenu mogu se stvoriti uvjeti za kvalitetan prihvat nautičara i zadovoljiti potreba za djelom nedostajućih vezova.
  • U vremenu kada država privatizira preostale državne udjele u  tvrtkama izgradnju novih vezova prikladnije je rješavati kroz dodjelu koncesija i već na početku investicije utvrditi investitora za svaku pojedinu luku i lučicu umjesto da iste investicije  financiramo sredstvima Državnog proračuna, a tek onda pokrenemo postupak privatizacije.
  • Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka izradit će «Studiju razvoja nautičkog turizma u RH» koja će jasno odrediti cilj nautičkog turizma u RH temeljen na stvarnom stanju i projekciji budućih potreba. U izradi studije  država će u svoje ciljeve  integrirati mišljenja jedinica lokalne samouprave i županija. Za izradu studije raspisat će se  javni natječaj, a tijek izrade pratit će i koordinirati povjerenstvo koja će imenovati ministar mora, turizma, prometa i razvitka.


Pisane vijesti