Ministarstvo i dalje poduzima sve potrebne mjere kako bi pomogli pomorcima na brodu 'SWIFT SPLIT' u Gabonu

Vezano za medijske napise o brodu SWIFT SPLIT želimo Vas izvijestiti o  činjenicama, koje slijede u nastavku. Radi se o brodu strane državne pripadnosti Panamske zastave. Poslodavac pomoraca na spomenutom brodu je strana pravna osoba. Hrvatski pomorci su se ukrcali na taj brod putem Split Ship Managementa d.o.o. iz Splita, koji je ovlašten od ovog Ministarstva za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom Vanjskih poslova i europskih integracija poduzima sve potrebne mjere kako bi pomogli hrvatskim pomorcima na brodu SWIFT SPLIT u Gabonu.

Slijedom navedenih činjenica, mogućnosti ovog Ministarstva izuzetno su ograničene u pogledu poduzimanja mjera prema brodu, već je to pravo i dužnost panamske administracije čiju zastavu brod vije.

Slijedom današnjeg razgovora državnog tajnika, kapetana Maria Babića sa zapovjednikom broda SWIFT SPLIT, te informacija dobivenih od posrednika pri zapošljavanju pomoraca Split Ship Managementa , može se zaključiti da su informacije o stanju na brodu dobivene od zapovjednika suprotne onima dobivenim od posrednika.

Ratko Božić iz Split Ship Managementa tvrdi da će svi članovi posade broda biti upućeni kući do kraja mjeseca, dok su neki već stigli u Hrvatsku. Također iz Split Ship Managementa navode da su dali zapovjedniku nalog da nabavi dodatnu količinu pitke vode za posadu.

U razgovoru sa zapovjednikom broda Ministarstvo je ponudilo da putem Veleposlanstva RH u Maroku, koje pokriva Gabon, ukoliko bude potrebno, posreduje u nabavci vode za potrebe posade i osigura bilo koju drugu pomoć hrvatskim članovima posade.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je danas ponovno kontaktiralo Veleposlanstvo RH, koje će zatražiti i eventualnu pomoć od nadležnih vlasti u Gabonu. Također, Ministarstvo je ponovno  upozorilo Split Ship Management da je dužan poduzeti sve moguće mjere u cilju ispunjavanja prava članova posade, a  upozorena je i pomorska administracija  Paname, kao države zastave broda, te Gabona kao obalne države da sukladno svojim obvezama i ovlastima pruže pomoć članovima posade broda SWIFT SPLIT.



Pisane vijesti