Obnova luka na otocima i priobalju

 

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u skladu s člankom 9. stavkom 2. Zakona  o otocima provodi značajne aktivnosti vezane za izgradnju/sanaciju/ rekonstrukciju postojećih otočnih i priobalnih luka i pristaništa, a kako  bi se unaprijedilo pomorsko povezivanje otoka kopnom i otoka međusobno.
 
U proračunskoj  2010. godini sredstvima državnog proračuna financirana je izgradnja/sanacija/ rekonstrukcija 15 projekata luka i pristaništa u koje je uloženo 43 milijuna kuna.
 
          
 
U proračunskoj 2011. godini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske predviđeno je 27 milijuna kuna sredstava za program „Sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje i nadgradnje u lukama otvorenim za javni promet“ za 12 projekata otočnih i priobalnih luka u svim županijama Republike Hrvatske koje u svom sastavu imaju otočne i priobalne gradovi i općine.
 
Temeljem zaključka Vlade Republike Hrvatske od 17. lipnja 2010. godine, kao i odluka nadležnih ministarstava, financijskim sredstvima deponiranim u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, u iznosu od 46.664.646,80 kn, financirat će se infrastruktura u 11 luka otvorenih za javni promet namijenjenih prihvatu ribarskih brodova. Realizacija programa je predviđena tijekom 2011. i 2012. godine.