Priobalje

 

Projekt “Integralni razvoj lokalne zajednice” (EIB II)
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi od 2009. godine projekt “Integralni razvoj lokalne zajednice“ (EIB II)” za kojeg je, uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske, dobivena potpora Europske investicijske banke (EIB) s kojom je potpisan Ugovor o zajmu. 
 
Zajam EIB-a i proračunska sredstva (u omjeru 50:50) čine osnovu za financiranje projekta. Jedinice lokalne samouprave (JLS), ovisno o utvrđenim kriterijima, osiguravaju  dio vlastitih  sredstava za sufinanciranje podprojekata. Vrijeme provedbe projekta je od 2005. do 2012. godine.
Cilj projekta je:
  • smanjiti neuravnoteženosti u razvoju pojedinih područja i pripomoći u stvaranju preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj
  • integralno upravljanje razvojem lokalne zajednice unapređenjem:
    • kvalitete i dostupnosti komunalnih usluga
    • kvalitete stanovanja
    • kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga i usluga socijalne skrbi
    • kvalitete i dostupnosti usluga obrazovanja, kulture i sporta
    • kvalitete i sustavne skrbi ranjivih skupina stanovništva (stari i nemoćni, invalidi, djeca)
  • sustavna skrb o zaštiti okoliša rješavanjem problema otpadnih voda i zbrinjavanja otpada
 
Predviđena je realizacija podprojekata isključivo lokalnog karaktera, kroz tri osnovne komponente i to:
a) komunalna komponenta (lokalni objekti: vodoopskrbe, odvodnje, elektrifikacije, nerazvrstanih cesta, gradske javne površine, tržnice i sl.)
b) socijalna komponenta (domovi za starije i nemoćne, dječji vrtići, škole, školske športske  dvorane, igrališta, domovi zdravlja i ambulante,  objekti lokalne samouprave, muzeji, knjižnice  i sl.)
c) komponenta zaštite okoliša (odlagališta čvrstog otpada, objekti za reciklažu otpada i sl.)
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provelo je, sukladno utvrđenim kriterijima, u periodu od 2008.-2009. godine nominaciju i odabir podprojekata,  te je Europskoj investicijskoj banci predložilo sufinaciranje 95 projekta na području priobalja.
 
U skladu s mogućnošću Državnog proračuna Republike Hrvatske, tijekom vremenskog perioda od 01.01.2009. do 31.12.2010. godine, prema Programu EIB II u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  realizirano  je ukupno 14 podprojekta.
 
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, u skladu s donesenim proračunom za 2011. godinu, planira u sklopu navedenog Projekta provesti izgradnju/rekonstrukciju/sanaciju ukupno 23 podprojekta na području priobalja od kojih su 13 prodprojekata prenesene obaveze iz 2010. proračunske godine.