Poticanje otočnog javnog prijevoza

 

Temeljem odredbi  Zakona o otocima od 01. travnja 2005. godine primjenjuje se pravo na popust kod kupnje trajektne karte tzv. „otočne karte“ za stanovništvo s prebivalištem i vozilima registriranim na otocima, uz obavezu ishođenja „vinjete“ koja služi kao vizualna oznaka vozila s navedenim pravom. Prilikom kupnje trajektne karte uz predočenje prometne dozvole (za vozilo) i osobne iskaznice otočani tako ostvaruju popust u iznosi i do 50% vrijednosti putne karte.
 
Plovidbeni red
 
Pravila upotrebe vinjete za osobna i teretna vozila registrirana na otocima fizičkih i pravnih osoba koje imaju prebivalište i sjedište na otocima za državne trajektne linije


 
  1. Brodari su dužni na mjestima na kojima prodaju trajektne karte imati vidno istaknutu obavijest o naputku Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka od 01. listopada 2004. godine o načinu izdavanja karte s popustom i vremenom od kad se primjenjuje odluka s potpisom i pečatom brodara.
  2. Brodari koji održavaju državne linije na kojima prevoze osobna i teretna vozila dužni su u periodu od 01.04.2005 godine nadalje poštivati donesenu odluku i tarife koje su u primjeni od 01.10.2004 godine za otočane (fizičke i pravne osobe) koji imaju registrirana vozila(osobna,teretna) na hrvatskim otocima.
  3. Vlasnici svih vozila (osim mopeda, motocikla i traktora) registriranih na otocima dužni su na vozilima imati zalijepljenu " vinjetu" koja pored prometne dozvole služi kao vidljiv dokaz da je vozilo registrirano na otoku.
  4. Vlasnici mopeda, motocikla i traktora, registriranih na otocima nemaju "vinjetu", ali jednako pravo ostvaruju predočenjem prometne dozvole.
  5. Osnova za izdavanje otočne karte s popustom je isključivo "Prometna dozvola" vozila (nikako ne osobna iskaznica, ili putovnica, ili samo "vinjeta")
  6. Prilikom kupnje otočne karte od 01.04.2005 godine nadalje, svaki vlasnik vozila registriranog na otoku, dužan je pokazati Prometnu dozvolu službeniku kako bi ostvario pravo na popust na cijenu karte.
  7. Djelatnici brodara zaduženi za kontrolu izdanih karata, dužni su prije ulaska u trajekt ili brod utvrditi valjanost iste kako bi spriječili zloupotrebu propisa.
  8. U slučaju zlouporabe propisa kontrolor karata vratiti će kartu kao nevažeću i uputiti vozača da kupi važeću kartu.
  9. Fizičke osobe s prebivalištem na otoku, te pravne osobe sa sjedištem na otoku, a registriranim vozilom na kopnu - ne ostvaruju pravo na popust - mogu ga ostvariti tek nakon registracije vozila u PU prema mjestu prebivališta, odnosno sjedišta u kojem se vrši registracija vozila.
  10. Pravne osobe koje imaju ispostave djelatnosti na otoku, a sjedište na kopnu ne ostvaruju pravo na popust - mogu ga ostvariti registracijom djelatnosti na otoku
  11. Ako je vlasnik vozila leasing društvo, MUP unazad dvije godine u prometnu dozvolu uz vlasnika vozila, u prostor za napomenu upisuje i korisnika leasing vozila te adresu njegova boravka, osnovom koje se utvrđuje pravo na korištenje otočne karte. Ako je pak leasing stariji od dvije godine, tada se isto pravo utvrđuje osnovom ugovora o leasing-u, u kojem je također naveden korisnik leasing-a. Korisnik takvog vozila će kod kupnje trajektne karte pokazati fotokopiju Ugovora o leasingu.
  12. Otočani koji su registrirali vozila nakon dostave popisa MUP-a, ili će biti registrirana nakon podjele vinjeta, upućuju zahtjev za izdavanje "vinjete" Jedinici lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave dužne su voditi evidenciju ovih zahtjeva, te jednom mjesečno od Ministarstva zatražiti dostavu novih vinjeta prema dostavljenom mjesečnom popisu novih zahtjeva.
  13. Brodari koji održavaju linije dužni su u potpunosti poštivati navedena pravila jer o njima ovisi i ukupan prihod koji brodar ostvaruje.
  14. Ova pravila vrijede za sva osobna i teretna vozila registrirana na otocima fizičkih i pravnih osoba koje imaju prebivalište i sjedište na otocima, na svim državnim trajektnim linijama koje povezuju otoke s kopnom i otoke međusobno.