Osigurana bolja otočna povezanost

Nakon održanih sastanaka na čelu s državnim tajnikom za more BRANKOM BAČIĆEM i direktorom Jadrolinije SLAVKOM LONČAROM s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave po plovnim područjima, a u cilju bolje prometne povezanosti otoka s kopnom i otoka međusobno Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka za ovu je sezonu uvelo brojna poboljšanja i time prihvatilo većinu zahtjeva otočana. U ovoj je godini za prometno povezivanje u državnom proračunu osigurano 290 milijuna kuna. 

RIJEČKO PLOVNO PODRUČJE

  • U okviru postojeće brzobrodske linije broj 1 (Mali Lošinj-Rijeka) koju održava Jadrolinija uvodi se svakodnevno povezivanje Malog Lošinja i Cresa s Rijekom i Novalje i Raba s Rijekom - stupa na snagu od 1.srpnja 2004.
    U dosadašnjoj praksi linija je 4 dana u tjednu iz Lošinja za Rijeku ticala Cres i dio otoka u lošinjskom arhipelagu, a 3 dana u tjednu Ilovik, Novalju i Rab. Uvaživši zahtjev Primorko-goranske županije, Grada Raba i Novalje uspostavit će se linija Novalja-Rab-Rijeka i također se predviđa da brod u sezoni produži do lošinjskog arhipelaga obzirom da je u turističkoj sezoni iskazan veliki interes putnika. Povremenim uvrštavanjem luka na ostalim kvarnerskim otocima bit će omogućena bolja međuotočna povezanost imajući na umu i mogućnost korištenja poveznica sa zračnim lukama na otoku Krku i Lošinju. Osim toga linija bi bila jedna od karika tzv. «plave magistrale» na relaciji od Rijeke do Zadra.

ZADARSKO PLOVNO PODRUČJE

  • brzobrodska linije broj 4 (Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Božava-Zverinac-Sestrunj-Rivanj-Zadar) koju održava Jadrolinija će se razdvojiti na dvije linije – stupa na snagu od 1.7.2004.
    Na toj liniji ima previše luka ticanja pa brzobordska veza gubi svoju funkciju. Iz tog razloga uvažena su traženja Zadarske županije i okolnih otoka za razdvajanjem linije u cilju održivog razvitka i sprečavanja depopulacije otoka uvest će se linije Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat- Zadar i Božava-Zverinac-Sestrunj-Rivanj-Zadar.
  • brzobrodska linija broj 2 (Sali-Zadar) – stupa na snagu od 1.7.2004.
    Ministarstvo će sufinancirati dodatak brzobrodske linije br. 2 koju održava privatni brodar Miatrade, a dodatak uključuje ticanje luke Zaglav u liniji Sali-Zadar u radnim danima kada državni brodar Jadrolinija ne održava redovitu brodsku liniju. Ministarstvo predviđa da se potpiše Ugovor o zajedničkom financiranju između županije, općine i Ministarstva za 2004. godinu.

ŠIBENSKO PLOVNO PODRUČJE

  • Brodarica-Krapanj
    Brodska linija na relaciji Brodarica-Krapanj na šibenskom plovnom području će se kroz Državni program koji je u tijeku izrade, uvrstiti u linije od državnog značaja jer je to jedina linija otoka s kopnom. U 2004. godini tu će liniju Ministarstvo sufinancirati iz proračunskih sredstava, a od Grada Šibenika očekuje se specifikacija troškova održavanja linije.

SPLITSKO PLOVNO PODRUČJE

  • Otok Korčula i otok Lastovo
    U špici sezone uvodi se dva puta tjedno (ponedjeljkom i srijedom) jutarnja linija za Velu Luku s polaskom iz Splita u 10 sati. Također, u špici sezone uvodi se dva puta tjedno (utorkom i nedjeljom) dodatno ticanje luke Ubli na Lastovu s polaskom iz Splita u 10 sati.
    Ukida se ticanje luke Hvar u jutarnjem polasku sa otoka na trajektnim linijama Ubli-Vela Luka-(Hvar)-Split i Vis-(Hvar)-Split i poslijepodnevnom polasku iz Splita iz razloga sigurnosti plovidbe i zakrčenosti luke Hvar tijekom sezone. Trajekt se pretjerano zadržava u luci Hvar, obzirom da mu nije moguće osigurati sigurnost pristajanja i isplovljenja i time se osjetno utječe na pridržavanje reda plovidbe, što znatno produžava putovanje za udaljenije otoke.
    Stoga se uvodi katamaranska linija Split-Hvar sa polaskom u 11.30 iz Splita i povratkom iz Hvara u 13.00 sati.
    Također se uvodi dodatno ticanje luke Hvar na brzobrodskim linijama Korčula-Hvar-Split svakodnevno u sezoni (uz ticanje luke Prigradica na otoku Korčuli 2 puta tjedno utorkom i četvrtkom) i Vis-Split dva puta tjedno u sezoni (utorkom i subotom).
  • Komiža-Biševo
    Tu će liniju Ministarstvo sufinancirati iz državnog proračuna obzirom da je to jedina linija otoka Biševo sa administrativnim središtem na drugom otoku.

DUBROVAČKO PLOVNO PODRUČJE

  • Sobra-Suđurađ-Dubrovnik
    Na trajektnoj liniji Sobra-Suđurađ-Dubrovnik uvode se dodatna 3 povratna putovanja na relaciji Dubrovnik–Suđurađ u predsezoni (od 29.5. do 2.7.) i posezoni (od 13.9. do 3. 10.) i 2 povratna putovanja u visokoj sezoni ( od 3.7. do 12.9.).


Pisane vijesti