Četiri ponude za izgradnju ribarskog broda

Ponude četiri brodogradilišta – Kraljevica, Montmontaža Greben iz Vele luke, Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata, Tehnomont Pula – za izgradnju ribarskog broda otvorene su danas u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka. Brodotrogir i Leda iz Korčule odbili su dati ponude jer imaju nedostatne kapacitete. Na sastanku kojeg je vodio Branko Bačić, državni tajnik za more, bili su i pomoćnik ministra poljoprivrede Ivan Katavić i predsjednik Udruge ribara pri HGK Miro Kučić.

Ministarstvo je zatražilo ponude za dva tipa broda – plivaričara do 25 metara i plivaričara tunolovca veličine od 28 do 32 metra pa se i pristigle financijske ponude po tome i razlikuju. Ovisno o izgrađenosti (goli trup ili čitav brod) i opremljenosti (s ribarskim mrežama ili bez) za prvi tip broda ponude se kreću od milijun do 1,8 milijuna eura, a za drugi tip od 1,2 do 2,3 milijuna eura, što je znatno više od očekivanog. Dogovoreno je da se za 20 dana pozovu brodogradilišta koja su dala ponude, a da ih Povjerenstvo dotad analizira. 

Državni tajnik za more Branko Bačić najavio je da će resorno Ministarstvo osigurati privremeno pristajanje ribarskih brodova u postojećim lukama kao i da će Ministarstvo izraditi projekt izgradnje ribarskih luka.


 



Pisane vijesti