Kršten „Barbat“, novi trajekt Rapske plovidbe

Bio bih sretan da imamo još ovakvih otočnih kompanija i brodara, jer oni mogu najkvalitetnije povezivati naše otoke s kopnom. Daj dite materi, rekli bismo u Dalmaciji, poručio je državni tajnik za more Mario Babić, kum novog trajekta u floti Rapske plovidbe prigodom svečanosti krštenja kojom je dobio ime „Barbat“.

Istaknuo je da je gotovo milijardu i pol kuna u prošloj godini investirano u različite projekte na otocima, od čega je 100 milijuna kuna uloženo u projekte na Rabu. Svom kumčetu Babić je zaželio da uspješno prevozi putnike i da se dobro drži na podvelebitskim burama, kao što su to godinama radili i njegovi prethodnici. Mirno more i sretnu plovidbu zaželio je i zapovjedniku trajekta Vladimiru Dumiću, darovavši mu hrvatski grb.

U cilju otočnog razvoja i jačanja konkurentnosti, Rapskoj je plovidbi obnova flote uvijek bila zadatak, pa će to ostati i ubuduće, kada planiramo nabavku trajekata većeg kapaciteta, rekao je direktor ovog brodara Dragan Andrić.

Kazao je da je „Barbat“ izgrađen 2007. godine u Grčkoj, a njegova ukupna cijena, uključivši i radove na rekonstrukciji u Malom Lošinju, iznosi 4.950.000 eura, što je Rapska plovidba financirala kreditom i dijelom vlastitih sredstava.

Trajekt je dugačak 73 i širok 15 metara, s kapacitetom od najmanje 63 vozila i 400 putnika te postiže brzinu od najmanje 10 NM, naglasio je Andrić dodavši kako je upravo snaga flote Rapske plovidbe, uz pomorce i djelatnike, od posebnog značaja za buduća koncesioniranja trajektnih linija.

Ravnatelj Lučke uprave Rab Vanja Debelić prisutne je informirao o prvoj fazi rekonstrukcije trajektnog pristaništa Mišnjak. Upravo zbog sigurnosti plovidbe i sigurnog pristajanja većih trajekata, do 80 metara dužine, dno luke je produbljeno na 4 metra, proširena je i produljena operativna obala, te je napravljena nova ukrcajno-iskrcajna rampa prilagođena trajektu Barbat. U dosadašnje je radove od samoga početka utrošeno više od 15 milijuna kuna.

Prigodnu svečanost na trajektu uveličali su Udruga rapskih samostreličara, klapa »Kristofor« i Barbara Frankić izvedbom pjesme »Mornarova žena«. Nakon svečanog dijela uzvanici i gosti zaplovili su »Barbatom« prema trajektnom pristaništu Jablanac i Stinica, gdje su radovi na novom pristaništu u tijeku, dok je u večernjim satima trajekt svečano okićen uplovio u rapsku luku kako bi pozdravio sve Rabljane i njihove goste.



Pisane vijesti