Premijerka Kosor otvorila produženi Gat sv. Duje

Split, 3. srpnja 2010. - Predsjednica Vlade JADRANKA KOSOR danas je u splitskoj gradskoj luci otvorila produženi Gat s. Duje

Predsjednica Vlade JADRANKA KOSOR danas je u splitskoj gradskoj luci otvorila produženi Gat s. Duje, u koji je investirano 28 milijuna kuna.

Od toga je Vlada uložila 13 milijuna kuna i dala jamstva za zajam na još 10 milijuna kuna, a preostalih pet milijuna kuna investirala je Lučka uprava u Splitu.

Gat je produžen za 150 metara, širina mu je 16 metara, a površina 2.500 metara četvornih i uz njega će, kako je naglašeno, moći pristajati kruzeri i brodovi u međunarodnom putničkom prometu.

Otvarajući produženi gat premijerka Kosor je naglasila kako je je on važan ne samo za Split, nego i za županiju i cijelu Hrvatsku, jer kroz splitsku gradsku luku na godinu prometuje oko četiri milijuna putnika i 700.000 vozila.

Istaknula je da je prema najnovijim podacima u "prvom razdoblju" ove godine u Hrvatskoj povećan međunarodni promet putnika za 46 posto, a vozila za 44 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Vlada prepoznaje geostrateški položaj hrvatskih luka i mogućnosti koje pruža njihovo jačanje i izgradnja dodatne infrastrukture. Dolazi vrijeme kada ćemo pojačati ulaganja u povezivanje luka i dodatno ulaganje u željeznicu, a to su mogućnosti koje nam pruža ulazak u EU", kazala je premijerka Kosor te naglasila da ustrajava na provedbi programa gospodarskog oporavka čime bi se Hrvatskoj kao gospodarski stabilnoj državi omogućio ulazak u EU i osnažila ulaganja.

"Pozivam sve općine, gradove, županije, jedinice lokalne uprave i samouprave da pomognu Vladi i podupru njen program gospodarskog oporavka. Vlada nije otok i ne može sama, ali ako je svatko spreman podnijeti svoj dio tereta, onda ćemo uspjeti", poručila je Kosor.

Ministar mora Božidar Kalmeta je u svojem obraćanju na ceremoniji otvaranja produženog Gata sv. Duje istaknuo kako će se nastaviti izgradnja infrastruktura i povećanje kapaciteta luka u Dubrovniku, Pločama, Splitu, Šibeniku, Zadru i Rijeci.

"Kroz hrvatske luke na godinu se preveze 17 milijuna tona roba i mi to moramo povećati, odnosno tok roba koji iz Sueza ide u sjevernomorske luke privući u naše luke. Prema studiji Svjetske banke tokovi roba na ovim prostorima do 2020. godine povećat će se za 50 posto i mi to moramo spremni dočekati", istaknuo je, uz ostalo, Kalmeta.



Pisane vijesti