Ministar Kalmeta primio predstavnike sindikata pomoraca

Zagreb, 17. lipnja 2010. - Ministar Kalmeta sastao se danas s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), na čelu s predsjednikom Vladimirom Svalinom u nazočnosti kap. Maria Babića, državnog tajnika za more i Branka Bačića, saborskog zastupnikaMinistar mora, prometa i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA sastao se danas s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), na čelu s predsjednikom Vladimirom Svalinom, s kojima je razgovarao o poboljšanju statusa hrvatskih pomoraca.

Predstavnici SPH izvijestili su ministra da će na prosvjedu u subotu u splitskoj luci upozoriti na posebnost pomorskog zanimanja kako bi se unaprijedio njihov socijalni status.

Na prvom mjestu njihovih zahtjeva je uvođenje beneficiranog staža za sve pomorce. Kazali su da pomorce najviše muče pitanja vezana uz provedbu socijalne reforme koja se odnose na korištenje zdravstvene zaštite, način plaćanja poreza te ostvarivanje prava u slučaju nezaposlenosti pomoraca.Zagreb, 17. lipnja 2010.

Ministar Kalmeta ocijenio je opravdanim zahtjeve SPH kazavši da su u pripremi izmjene Pomorskog zakonika kojima će se pokušati riješiti sporna pitanja.

Predstavnici SPH informirani su da je provedbom socijalne reforme u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ušlo oko 12.700 pomoraca u međunarodnoj plovidbi, od kojih su samo sedam posto obveznici plaćanja poreza na dohodak upravo zahvaljujući poreznim olakšicama koje imaju hrvatski pomorci.

Uz ministra Kalmetu na sastanku su bili i kap. Mario Babić, državni tajnik za more te saborski zastupnik Branko Bačić.



Pisane vijesti