Brodosplit: Jadroplovu predan novi brod za prijevoz rasutih tereta

U splitskom brodogradilištu danas je tvrtki Jadroplov predan brod za prijevoz rasutih tereta, prvi od dva takva broda što ga Brodosplit gradi za tog domaćeg brodara, izvijestili su iz Brodosplita.

Brod, koji će nositi ime "Peristil", dužine je 190 metara, širine 32 metra, a nosivost mu je 52.000 tona.

Opsluživat će ga 25 članova posade, a glavni stroj mu je težak 207 tona i izgrađen je u Brodosplitovoj Tvornici dizel motora, navodi se u priopćenju.

Iz Brodosplita ističu da je ugovoreni brod prvi bulk carrier u Hrvatskoj koji se gradi pod zajedničkim pravilnikom za brodsku strukturu (Common structural rules), donesenim od svih klasifikacijskih zavoda svijeta. Time je sigurnost i trajnost po pitanju strukture broda dignuta na najvišu razinu.

To je ujedno, navodi se u priopćenju, i prvi brod u Hrvatskoj za prijevoz specifične težine tereta od 3 tone/m, poput sumpora, vapnenca, silikon-magnana, ribljeg brašna. Svi tankovi goriva su odvojeni od vanjske oplate, čime se znatno povećava sigurnost u slučaju oštećenja.

Današnja primopredaja treća je ovogodišnja primopredaja u Brodosplitu, od ukupno šest planiranih za 2010. godinu, navode iz splitskog brodogradilišta.


(Hina) 



Pisane vijesti