Međunarodna konferencija o održivom razvoju otoka

U Bolu na otoku Braču od 19. do 21. travnja ove godine, održana je I. međunarodna konferencija o održivom razvoju otoka „Island Sustainability 2010“ u organizaciji Hrvatskog hidrografskog instituta i Wessex Institute of Technology iz Southamptona u Engleskoj, a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prezentiralo je iskustva o održivom razvoju hrvatskih otoka stečena kroz razdoblje od 15 godina postojanja prvotno Centra za razvitka otoka koji je postupno prerastao u sadašnju Upravu za otočni i priobalni razvoj.

Kroz pet područja (utjecaj turizma i strategija, problematika otočne zajednice, promjene klime i okoliša, prometna problematika, infrastruktura) raspravljalo se kako razvijati otoke po principima i modelu održivog razvoja. Cilj je bio multidisciplinarno i sustavno ukazati na potencijalne opasnosti, kao i predložiti moguća rješenja opstanka i održavanja kvalitete života na otocima.

Koliko je održivi razvoj važna tema za otoke može se zaključiti iz velikog interesa za sudjelovanje na prvoj takvoj konferenciji, a i po rezultatima brojnih prezentacija i rasprava trodnevnog rada kao i publiciranoj knjizi „Island Sustainability“ (Favro, S. and Brebbia, C. A., WITpress, 2010.)  sa radovima svih prijavljenih sudionika.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Primorsko-goranske županije, jedinice lokalne samouprave otoka Hvara, predstavnici poduzetničkog i poslovnog okruženja Splitsko-dalmatinske županije, Ekonomskog instituta iz Zagreba, Ekonomskog fakulteta iz Splita i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba te predstavnici Engleske, Italije i Kuvajta.

Najavljeno je bilo i 30-tak znanstvenika i eminentnih stručnjaka iz područja održivog razvoja iz čitavog svijeta koji zbog erupcije vulkana na Islandu nisu uspjeli stići do Brača.



Pisane vijesti