Otočni proizvodi su izvorni, izvrsni i prepoznatljivi kao i naši otoci i kao takve ih treba sačuvati i omogućiti da se od njih na otocima može živjeti, rekao je državni tajnik za more Mario Babić prilikom današnjeg obilaska štandova s hrvatskim otočnim proizvodima u okviru Uskršnjeg sajma koji se od danas do Velikog petka održava na Trgu bana Jelačića.
Proizvodi 25 otočnih proizvođača koji nose oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" mogu se svakodnevno kušati i kupiti na posebno obilježenim štandovima, za koje je potporu dalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Prvog dana sajma vladalo je veliko zanimanje za vina s Visa, Korčule, poluotoka Pelješca i Hvara, maslinova ulja s Visa, Dugog otoka, Brača i Korčule, paške sireve, bračke fini sapune, rapsku tortu i muštaćone, korčulanske tradicionalne kolače, viški hib, džemove i likere s Lastova, Pelješca i Visa, razne suvenire, lavandu s Raba i Hvara, hvarski med, vunene proizvode s Cresa itd.
Državni tajnik Babić istaknuo je da će se otočni proizvodi i dalje prodavati i to ne samo prigodno i povremeno, nego i u dućanima, najboljim robnim kućama i duty free shopovima u hrvatskim zračnim lukama, a kako je kazao i u Europskoj uniji.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je početkom 2007. godine pokrenulo projekt označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod" s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih kvalitetnih proizvoda.
Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno - istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva i koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama.
Oznaku "Hrvatski otočni proizvod" do sada je dobilo 46 proizvođača sa 13 otoka za 97 proizvoda i proizvodnih linija.
Foto galerija - Hrvatski otočni proizvodi na Uskršnjem sajmu na Trgu bana Jelačića