Hrvatska poduzela mjere u slučaju mogućeg onečišćenja Jadrana iz rijeke Po

Zagreb, 25. veljače 2010. - aktivnosti na uklanjanju zaprljanja iz rijeke Po s talijanske strane započela su po dojavi o onečišćenjuDržavni Stožer za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora sastao se večeras u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te razmotrio daljnje postupanje hrvatskih vlasti vezano uz izlijevanje naftnog onečišćenja u rijeku Po u Italiji i mogućoj prijetnji Jadranskom moru.

Prema podacima kojima raspolaže Stožer može se utvrditi sljedeće:
-  do onečišćenja je došlo uslijed izlijevanja nafte iz rafinerije kraj Monze u rijeku Lambro koje se zatim proširilo na rijeku Po,
-  ukoliko naftno onečišćenje ne bi bilo zaustavljeno, moglo bi za 70-ak sati stići do ušće rijeke Po kod rta Maestra u blizini Venecije.

Prema informacijama talijanskih vlasti, poduzimaju se sve aktivnosti kako bi  onečišćenje bilo zaustavljeno prije ušća rijeke Po u Jadransko more.

Stožer je poduzeo sve preventivne aktivnosti na zaštiti Jadrana, odnosno naložio je županijskimZagreb, 25. veljače 2010. - na roku rijeke Po talijanske interventne službe postavile su plivajuće graničnike za spiječavanje proširenja onečišćenja operativnim centrima da stave u pripravnost stručne službe i tehnička sredstva u cilju preventivnih i zaštitnih mjera. U definiranju danjih mjera analiziraju se hidrometeorološki podaci.

Republika Hrvatska je ponudila pomoć Talijanskoj Republici te će prema potrebi predložiti aktiviranje Subregionalnog plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora koji kod ovakvih slučajeva uključuje suradnju Italije, Slovenije i Hrvatske.



Pisane vijesti