Premijerka Kosor otvorila novu operativnu obalu u luci Gruž

Dubrovnik, 2. veljače 2010. Premijerka Jadranka Kosor održala je govor povodom otvorenja nove operativne obale u luci GružUz zvuk brodskih sirena premijerka JADRANKA KOSOR otvorila je danas novu operativnu obalu luke Dubrovnik u Gružu, čija je izgradnja financirana zajmom Europske banke za obnovu i razvoj(EBRD), u vrijednosti od 26,5 milijuna eura, te sada istovremeno može primiti najveće putničke brodove.

Rekonstruirana i izgrađena nova obala u Gružu duga je 800 metara, ima gaz od 11 metara, te površinu od 15 tisuća četvornih metara, a više od tri godine gradio ju je Konstruktor uz nadzor IGH. U njenu izgradnju utrošeno je više od tisuću tona željeza, na desetke tisuća tona betona, a najveći dio nalazi se ispod mora jer riva leži na betonskim stupovima.

Ističući značaj dubrovačke luke Kosor je istaknula da je najjužnija hrvatska luka danas deseta na svijetu i treća na Mediteranu po broju putnika na jednodnevnoj posjeti destinaciji na kružnim putovanjima.
Dubrovnik, 2. veljače 2010. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture okupljenim uzvanicima povodom otvorenja novog obalnog infrastrukturnog objekta govorio je o razvojnim potencijalima ovog projekta sadržaj kojega će se nastaviti razvijati u slijedećoj fazi
Podržala je nastavak projekta razvoja luke Dubrovnik i kazala kako je nova obala na korist grada Dubrovnika i cijelog dubrovačkog kraja, ali i svega onoga što zovemo budućnost jer će nova obala omogućiti da što više turista dolazi u Dubrovnik i pomogne razvoju ovoga područja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture BOŽIDAR KALMETA najavio je da će se u drugoj fazi luka Gruž razviti u novo središte Dubrovnika sa svim suvremenim sadržajima koje imaju najveće luke za prihvat brodova na kružnim putovanjima. Dodao je da će se druga faza projekta realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva.

Podsjetio je da se u svim državnim lukama provode velika ulaganja koja podupire hrvatska Vlada. Kazao je da je Europska komisija u svojim studijama procijenila da će Hrvatska do 2020. godine biti nezaobilazni dio prometne mreže Europe, pa i svijeta te da stoga treba Dubrovnik, 2. veljače 2010. sudionici i uzvanici na svečanosti otvorenja novog lučkog objekta (s lijeva) Branko Bačić, saborski zastupnik, Božo Biškupić, ministar kulture, Božirar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH, Vlaho Đurković, ravnatelj L.U. Dubrovnik i Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnikulagati u prometnu infrastrukturu.

Na novu grušku rivu, izgrađenu prema najvećim svjetskim sigurnosnim i ekološkim standardima, sada mogu pristati kruzeri duži od Straduna i viši od Dubrovačkog mosta, naglasio je Vlaho Đurković, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik koja je investitor projekta. On je najavio nastavak radova na predjelu Batahovine, gdje se planira izmjestiti domaći putnički promet, a za što je EBRD osigurao novi zajam.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je prometna povezanost najveći problem hrvatskog juga, a taj će se problem riješiti izgradnjom autoceste, brze ceste od zračne luke do Dubrovnika te pelješkog mosta.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić najavio je da će do ljeta biti usvojen novi prostorni plan grada koji će između ostalog predvidjeti nova ulaganja u suprastrukturu dubrovačke Dubrovnik, 2. veljače 2010. Premijerka Kosor u pratnji ministra Kalmete, saborskih zastupnika iz Dubrovačko-neretvanske županije i predstavnika lokalne vlasti u razglednoj plovidbi uz grušku obaluluke, čime će se stvoriti uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta.

Svečanosti otvorenja nazočili su Božo Biškupić, ministar kulture, kap. Mario Babić, državni tajnik za more, saborski zastupnici Branko Bačić, Dubravka Šuica i Frano Matušić te brojni predstavnici hrvatskog pomorstva.



Pisane vijesti