ZABA odobrila HAC-u kredit od 70 milijuna eura za obveze prema izvođačima

Hrvatske autoceste (HAC) i Zagrebačka banka (ZABA) sklopile su ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 70 milijuna eura, uz jamstvo Ministarstva financija koji će se koristiti za financiranje izgradnje i održavanje autocesta, priopćeno je iz ZABA-e.

Kreditom će se financirati obveze HAC-a prema izvođačima prema programu građenja za 2008. godinu, koje se biti isplaćene do kraja godine i u prvom kvartalu 2009., doznaje se iz HAC-a.

Za tu namjenu HAC treba ukupno 200 milijuna eura, a glavninu će uz kredit dobiven od Zagrebačke banke, pokriti kreditom od 90 milijuna eura odobrenim od skupine banaka u kojoj su Erste & Steiermaerkische bank, Erste Group, Hypo Alpe Adria Bank, Privredna banka Zagreb i Hrvatska poštanska banka, doznaje se iz HAC-a u kojem nisu željeli govoriti o pojedinostima dvaju kredita.

I ministar financija Ivan Šuker danas je novinarima potvrdio kako će HAC sve svoje obveze pokriti novim kreditima u iznosu od 160 tisuća eura.

"Država podmiruje sve svoje obveze iz proračuna", izjavio je Šuker, dodajući kako država plaća sve na vrijeme iz proračuna.

To što tvrtke međusobno ne plaćaju to je stvar njihova međusobnog odnosa i tu se država ne može miješati, kazao je Šuker.

Posljednjih se dana, naime, u medijima prenosi kako je INA obustavila svoja plaćanja dobavljačima, no, iz Ine ističu kako informacije o zabrani plaćanja nisu točne.

"Zbog objektivnih okolnosti prouzročenih trenutačnom situacijom u gospodarstvu, INA nije obustavila plaćanje svojih obveza već je isključivo prilagodila plaćanje nekih obveza jer ni sama nije u mogućnosti naplatiti svoja potraživanja. Postoji određeno kašnjenje u odnosu na ugovorene valute plaćanja, ali činimo sve kako bismo zadržali određenu razinu izmirenja obveza", ističu iz Ine.


(Hina)