Ministarstvo mora raspisalo natječaj za prijem 32 djelatnika u novu službu nadzora i upravljanja pomorskim prometom VTMIS

Nakon dobivenog pozitivnog mišljenja Ministarstva uprave, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je danas u Narodnim novinama javni natječaj za zapošljavanje 32 djelatnika koja će raditi u budućoj Službi nadzora i upravljanja pomorskim prometom (VTMIS) koja se osniva zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s onim u Europskoj uniji.

Krajem 2008. godine donesene su izmjene i dopune Pomorskog zakonika kojim se određuje  uspostava VTMIS službe, obzirom na obvezu Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Naime, u Zajedničkom pregovaračkom stajalištu za Poglavlje 14. Prometna politika, Vijeće Europske unije potiče Republiku Hrvatsku na ubrzanu uspostavu cjelovitog sustava nadzora i upravljanja pomorskim prometom u skladu s odredbama Direktive 2002/59/EZ, a kako bi isti bio u punoj primjeni do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Studijama izrađenima u sklopu twinning ugovora neophodno je zapošljavanje 72 djelatnika kako bi se osigurao kontinuirani rad ove službe u 3 smjene 24 sata dnevno/ 365 dana godišnje, te je isto predviđeno u periodu od 2009-2011. godine. Ovaj natječaj za 32 državna službenika prva je faza zapošljavanja za potrebe uspostave VTMIS službe, neophodan za provedbu dosadašnjih ugovornih obveza, a koje proizlaze iz Ugovora o nabavci VTMIS sustava u sklopu programa pretpristupne pomoći PHARE 2006.

Ugovor o nabavci VTMIS sustava, ukupne vrijednosti 37 milijuna kuna, najveća je investicija u sigurnost plovidbe u posljednjih 20 godina, a 75 posto njegove vrijednosti financirano je sredstvima EU, u iznosu od 27 milijuna kuna beskamatnih i nepovratnih sredstava.

Pored navedenog, Ugovorom o suradnji (Twinning ugovor) vrijednim 3,6 milijuna kuna, koji se također financira sredstvima iz programa PHARE 2006, ugovorena je stručna i tehnička pomoć neophodna za ustroj hrvatske VTMIS službe koju provodi Finska pomorska administracija.
Uspostavom cjelovite hrvatske VTMIS službe s pridruženim tehničko-informacijskim sustavom Republika Hrvatska osigurava postizanje europskih standarda u sigurnosti pomorskog prometa i ispunjenje obveza razmjene podataka o pomorskom prometu s državama članicama EU, Europskom agencijom za sigurnost plovidbe (EMSA), te Europskom komisijom.

Služba nadzora i upravljanja pomorskim prometom obavljat će poslove praćenja, nadzora, upravljanja i organizacije pomorskog prometa u unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske, te pružati potporu u poslovima traganja i spašavanja na moru i intervencija kod onečišćenja mora, te obavljati i pojedine poslove sigurnosne zaštite brodova i luka.



Pisane vijesti