Održana opća vježba sigurnosne zaštite Luke Dubrovnik

Dubrovnik, 2. prosinca 2009.Danas je uspješno provedena godišnja opća vježba  sigurnosne zaštite luke Dubrovnik-Gruž, sukladno Zakonu o sigurnosnoj zaštiti trgovačkih brodova i luka otvorenih za međunarodni promet i Planu sigurnosne zaštite lučkoga područja otvorenog za međunarodni promet  Lučke uprave Dubrovnik.

Vježba je održana u međunarodnom pomorskom graničnom prijelazu  Dubrovnik  uz sudjelovanje broda i posade na kružnom putovanju „Athena“.

Cilj provođenja vježbe je osigurati djelotvornu primjenu Plana sigurnosne zaštite luke, uskladiti djelovanje svih subjekata odgovornih za provođenje mjera sigurnosne zaštite luke, provjeriti opći stupanj pripravnosti svih subjekata u pogledu primjene mjera  i postupaka u Dubrovnik, 2. prosinca 2009.slučaju iznenadnog događaja, odnosno ispravnost i primjerenost uređaja  i opreme namijenjene sigurnosnoj zaštiti.

Opća vježba se temeljila na pretpostavljenom slijedu događaja koji objedinjuje više sigurnosnih prijetnji nacionalnoj sigurnosti, luci, brodovima ili ljudima, te obuhvaća provjeru različitih mjera zaštite.

Mjere koje su se primjenjivale na prostoru luke u svrhu zaštite prostora i njenog perimetra, odnose se na dosljednu provedbu određenih pravila ponašanja za sve osobe koje borave i rade u luci, poduzimanju žurnih mjera u cilju otklanjanja povreda sigurnosti, te provedbu preventivnih mjera zaštite na području luke.

Vježba se temeljila na dojavi o Dubrovnik, 2. prosinca 2009.postavljenoj eksplozivnoj napravi u graničnom lučkom području luke Dubrovnik. Dojave o postavljenim eksplozivnim napravama su svjetski fenomen, koji je u manjoj mjeri  prisutan i u Republici Hrvatskoj. Svaka prijetnja eksplozivnom  napravom mora se shvatiti ozbiljno i smatra se stvarnom prijetnjom, sve dok rezultat  pregleda ne utvrdi suprotno.



Pisane vijesti