Uspješno zajedničko djelovanje svih službi na moru

Zagreb, 24. studenoga 2009. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture predsjeda 5. sjednicom Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru uz sudjelovanje Branka Bačića, državnog tajnika za more i Joška Nikolića, ravnatelja Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih vodaPod predsjedanjem ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete danas je održana 5. sjednica Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru na kojoj je zaključeno da se rad svih 12 državnih tijela u zajedničkim aktivnostima na moru u prvoj godini djelovanja pokazao uspješnim.

Središnja koordinacija usvojila je Plan zajedničkih aktivnosti za 2010. godinu kojeg je podnio viceadmiral Zdravko Kardum, zapovjednik Obalne straže.

Navedenim planom predviđaju se aktivnosti zaštite suverenosti, suverenih prava i jurisdikcije RH, suzbijanje i sprječavanje terorizma, organiziranog kriminala i širenja oružja za masovno uništenje, suzbijanje piratstva, nadzor sigurnosti plovidbe, akcije traganja i spašavanja, zaštita morskog okoliša, prirode i kulturne baštine, nadzor morskog ribarstva i ostalo.Zagreb, 24. studenoga 2009. sudionici 5. koordinacijske Sjednice

Navedene aktivnosti provodit će deset ministarstava nadležnih za more, obranu, unutarnje i vanjske poslove, ribarstvo, zaštitu okoliša, gospodarstvo, financije, kulturu i pravosuđe te Državni inspektorat i Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Kapetan Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, podnio je izvješće o realizaciji Plana zajedničkih aktivnosti za 3. tromjesečje 2009. godine tijekom kojeg je provedeno 179 zajedničkih akcija na moru u kojima je sudjelovalo 1082 djelatnika, obavljeno 188 plovidbi brodovima s prijeđenih 10.389 nautičkih milja.

U tom razdoblju obavljen je nadzor 1174 plovna objekta, doneseno 101 upravna mjera, podneseno 90 optužnih prijedloga, doneseno 195 prekršajnih naloga i naplaćeno 198 mandatnih kazni te izrečena 72 Zagreb, 24. studenoga 2009. viceadmiral Zdravko Kardum, zapovjednik Obalne straže, predstavio je Plan zajedničkih aktivnosti za 2010. godinu kojeg je Središnja koordinacije usvojilaupozorenja, oduzeto 15 ribarskih alata i opreme te 90 m ribarskih mreža.

Ukupni troškovi svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa na moru pri provedbi zajedničkih aktivnosti za 3. tromjesečje 2009. godine iznosili su 4.216.693 kn.



Pisane vijesti