Odsukan Marko Polo

Šibenik, 20. studenoga 2009. remorker JPS-a tegli odsukani brod Marko PoloJadrolinijin trajekt "Marko Polo" jutros je oko 8 sati uspješno odsukan s otočića Sita na koji se nasukao 24. listopada, potvrdio je voditelj spašavanja i rukovoditelj Općih poslova Jadranskog pomorskog servisa Aleksandar Maras.

Pripreme za oduskavanja "Marka Pola" počele su rano jutros, a sama akcija počela je oko 6 sati te je završila nakon dva sata.

Za odsukavanje broda, kako je kazao Maras, korišteni su zračni omotači. Pod trup broda postavljene su i šine kako bi brod koji su povlačila tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa mogao skliznuti u more. Kako bi se olakšalo oduskavanje korištena je i plovna dizalica, a prepiljen je i dio trupa s kojim je brod "nasjeo" na otok Sit i koji je bio ionako Šibenik, 20. studenoga 2009. odsukani brod Marko Polo pričekat će tegljenje u servisnu luku u Malom Lošinjuoštećen.

"Akcija je protekla prema planu te se nisu dogodila dodatna oštećenja", kazao je Maras.

Odsukani "Marko Polo" sada je usidren nedaleko od mjesta nasukavanja, a stručnjaci pregledavaju trup broda kako bi se utvrdilo ima li propuštanja. Taj bi posao trebao završiti za tri ili četiri sata, nakon čega će "Marko Polo" krenuti u brodogradilište u Malom Lošinju. Do tamo bi trajekt trebao biti dotegljen u večernjim satima te Maras očekuje da će brod u brodogradilište moći ući tek sutra ujutro kada će biti predan vlasniku, riječkoj tvrtki Jadrolinija.


(Hina)



Pisane vijesti