Vlada donijela Program subvencioniranja razlike u cijeni pogonskog goriva brodarima u nacionalnoj plovidbi u 2009. godini

Program subvencioniranja razlike u cijeni pogonskog goriva brodarima u nacionalnoj plovidbi u 2009. godini hrvatska je Vlada donijela na današnjoj sjednici s ciljem smanjenja ukupnih rashoda u poslovanju brodara i njihove kvalitetnije usluge.

Program dodjeljivanja potpora male vrijednosti provodi se treću godinu za redom, te je tijekom tog razdoblja isplaćeno ukupno 16,3 milijuna kuna potpore za 268 brodara u nacionalnoj plovidbi.

U 2009. godini planirana proračunska sredstva za ove namjene iznose 7,5 milijuna  kuna. Ukupan iznos potpora po pojedinom korisniku ne može biti viši od 200.000 eura u tri fiskalne godine.

Program se odnosi na poticanje brodara (malih privatnih poduzetnika) koji obavljaju svoju djelatnost isključivo u nacionalnoj plovidbi koristeći pogonsko gorivo po punoj cijeni koštanja, čime se dovode u neravnopravni položaj s konkurencijom – stranim brodarima.

Radi se o državnoj potpori male vrijednosti koja se daje brodarima koji ispunjavaju tražene uvjete za razliku između pune cijene koštanja dizel goriva i cijene plavog dizela. Subvencioniranje se ne odnosi na poticanje brodara koji obavljaju javni obalni linijski promet jer se to subvencionira iz državnog proračuna za obavljanje djelatnosti, kao niti za ribarske brodove koji imaju mogućnost nabavke jeftinijeg goriva kroz plavi dizel.

Prema raspoloživim podacima Hrvatskog registra brodova, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore, procjenjuje se da 336 brodara malih poduzetnika raspolaže flotom od oko 405 brodova s ukupnim kapacitetom od 5.000 putnika i preko 2.000 ležaja.

Za provedbu ovoga Programa svim udrugama brodara, HGK i lučkim kapetanijama tijekom travnja 2009. odaslane su Upute s obrascima za subvencioniranje razlike u cijeni koju su korisnici mjesečno pratili, ispunjavali i ovjeravali kod nadležnih lučkih kapetanija za razdoblje od 1. svibnja do 30. rujna 2009.



Pisane vijesti